Vremenska prognoza

Još danas kiša, pa razvedravanje. Do kraja ovog tjedna opet bismo trebali uživati u suncu

P. N.

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na Jadranu pretežno sunčano, uglavnom uz buru bura koja u utorak, te osobito srijedu podno Velebita može imati jake i olujne udareVeći dio novog tjedna bit će uglavnom suho i sunčano, na Jadranu i razmjerno toplo. No, na kopnu svježe, u nekim krajevima uz maglovita jutra. Potkraj tjedna ponovno su povećani izgledi za kišu, i na kopnu, i na Jadranu, gdje će u utorak te posebno u srijedu biti bure, mjestimice na udare i olujne, osobito podno Velebita, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.


Istočni krajevi Hrvatske imat će umjereno i pretežno oblačan ponedjeljak, uz kišu uglavnom u noći i ujutro, ponegdje još i prijepodne, a samo rijetko može je još biti i u drugom dijelu dana. Zapuhat će sjeverni vjetar, uz koji će temperatura zraka biti od 12 do 14 °C ujutro te između 15 i 17 °C poslijepodne. Podjednaka temperatura, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar – i u središnjoj Hrvatskoj, gdje bi jutro moglo biti malo manje toplo nego na istoku. Uz dosta oblaka, osobito u prvoj polovini dana, kiša će padati većinom u noći i ujutro, a poslijepodne su izgledna sunčana razdoblja. I u gorskoj Hrvatskoj sjevernjak i sjeveroistočnjak, a na sjevernom će Jadranu nakon jugozapadnjaka i sjeverozapadnjaka zapuhati bura, koja će podno Velebita jačati. Kiša će uglavnom prestati do jutra, no valja upozoriti na ponegdje veću količinu oborine te jače pljuskove. A danju malo slabe kiše ili pokoji lokalni pljusak još može pasti ponajprije u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru.


U Dalmaciji u noći i ujutro mjestimični neverini, poglavito na sjevernom dijelu. Već prijepodne dosta sunca, a sunčano će prevladavati i u drugom dijelu dana. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, samo na otvorenom moru ponegdje pojačan. Najviša temperatura između 22 i 26 °C.
Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će također biti jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra, a u noći i ujutro još juga. Pritom samo u prvom dijelu dana mjestimična kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, a zatim većinom sunčano.”


Od utorka do četvrtka u unutrašnjosti uglavnom stabilno, uz dosta sunca, sa svježim, ponegdje i maglovitim jutrima, posebice u utorak te vjerojatno i u četvrtak. Dojam svježine još će pojačavati povremeno umjeren sjeverni vjetar koji će u malo manje svježi četvrtak okrenuti na jugozapadni i južni. Na Jadranu pretežno sunčano, uglavnom uz buru bura koja u utorak, te osobito srijedu podno Velebita može imati jake i olujne udare. U četvrtak vjerojatno opet jugozapadni i južni vjetar.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.