Vijeće za nacionalnu sigurnost

Plenković i Milanović suglasni: Napad na Banske dvore imao je obilježje terorizma

Portal Novi list

Foto Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

"Bio je sjajan sastanak", rekao je Plenković i dodao da se nije rukovao s MilanovićemVijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo je u ponedjeljak Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021., razmotrilo stanje radikalizacije u hrvatskom društvu i raspravljalo o stanju u pravosuđu te istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata u BiH.


Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su predvodili predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, potrajao je četiri saa, iako je predviđeno trajanje bilo dva do tri sata.


U izjavama nakon sastanka Plenković se osvrnuo na izbore održane ovog vikenda u HDZ-u. Ističe da je time osiguran legitimitet lokalnim organizacijama HDZ-a,
“Dok smo dolazili ovdje objavljeno je priopćenje sa sjednice koje reflektira rezime sjednice. Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, data je suglasnost suradnji s pojedinim službama nekih drugih zemalja, što su službe predložile, raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu, osuđen je onaj napad na Banske dvore, konstatirano je konsezusom da je riječ o djelu s obilježjem terorizma”, kazao je Plenković.


“To je bilo rasprava nas 12, 13 koliko nas je bilo, drugih tema van toga nije bilo”, rekao je Plenković.


Plenković je konstatirao da nije bilo nikakvih kritika od strane predsjednika Milanovića po pitanju mjera uvedenih zbog koronavirusa, prenosi N1.


“Ne, ta tema je apsolvirana”, rekao je.


“Milanović se sad usuglasio da je napad na Markovom trgu imao elemente terorizma, prije to nije govorio?”, pitali su novinari.


“Točno, zato sam to i naglasio. Malo, pomalo…”, odgovara Plenković.


“Bio je sjajan sastanak”, rekao je Plenković i dodao da se nije rukovao s Milanovićem.


“Ako postoji jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika i Vlade, to je jačanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda”, poručio je premijer.


Na sjednici, koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, usvojene su Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.


Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.
Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.


Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.
Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.


Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u priopćenju.