Razgovor

Anto Nobilo:’ Elementarna pristojnost je obavijestiti premijera da će hapsiti ministra. DORH si pere obraz’

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Miloševićev odvjetnik smatra da je USKOK-ova akcija korektna, no da Milošević nije kriv jer se 'samo zalagao da i srpska manjina dobije poticaje kao i drugi'RTL-ov reporter Andrija Jarak uživo je u Banja Luci razgovarao s odvjetnikom Antom Nobilom koji zastupa potpredsjednika Vlade Borisa Milošević u aferi “po babi i stričevima” u kojoj se Miloševića sumnjiči da je poticao da se dio državnih potpora dodijeli tvrtkama u vlasništvu ljudi srpske nacionalne manjine. Evo što je rekao o cijelom slučaju:


Imate uvid u rješenju provođenja istrage. Ima li tu elemenata za smjenu za smjenu ili ostavku potpredsjednika Vlade Miloševića?


Miloševiću se stavlja na teret poticanje drugoga na zlouporabu službenog položaja. Ali ono što sam ja vidio iz rješenja provođenja istrage, rekao bih da je suspektno to poticanje, tanko je, tu ima prostora za obnovu, rekao je Nobilo za RTL.
Sam Milošević je rekao da je htio pomoći ljudima srpske nacionalne manjine. Što on sam kaže, bi li on to ponovio?


Smatra da nije kriv, da nije ušao u kazneno-pravu zonu. On se zalagao za svoje birače koji su ga u to vrijeme izabrali. U to vrijeme on je bio saborski zastupnik i to je otprilike njegov posao. Smatra da ni u jednom momentu nije ušao u kriminalnu zonu, nije tražio od drugog da napravi kazneno djelo.


Stavio je mandat na raspolaganje, ali ostavku daš ili ne. Je li to njegov manevar?


To treba njega pitati, oni su političari i imaju svoju logiku postupanja, ja se bavim pravnom arhitekturom i spavanjem dobre obrane


Je li ga USKOK zvao i kad očekujete da će ga zvati?


Nije ga zvao i pretpostavljam da će to biti u skorije vrijeme. Ali ne može ga zvati prije nego što mi dobijemo pravo uvida u spis. Mi smo to danas tražili i nismo još dobili. Vjerojatno ćemo u skoro vrijeme dobiti. Moraju nam ostaviti i razuman rok da proučimo spis i da pripremimo obranu. I mi idemo u obranu, nemamo problema, rekao je Nobilo za RTL.


Darko Horvat je uložio žalbu na ovo rješenje, hoćete li i vi?


Ja bih sugerirao da ne jer osnovana sumnja postoji. USKOK je sasvim korektno i ispravno krenuo u kazneni postupak kad su dobili jedan iskaz kojem su povjerovali. Taj iskaz je temelj osnovane sumnje i dovoljan je da bi se pokrenula istraga. Što će biti na kraju, o tom po tom.


Akcija USKOKA bila je u subotu ujutro. Kako to tumačite, li to ciljano i namjerno?


Nije subota po meni najvažnija. Čini mi se da je cijela akcija napravljena u cilju rebrendiranja Državnog odvjetništva (DORH) koje je prošlu godinu, u studenom i prosincu, završilo s nekoliko katastrofalnih postupaka. To je slučaj Žalac koji nisu gonili, a trebalo je otvoriti istragu, i to je povlačenje optužnice u Velikom Agrokoru. Da bi to prikrili, lansirali su par sati prije toga drugi postupak i to je onaj horor – tiskovna konferencija na kojoj se glavna državna odvjetnica, rekao bih, prilično osramotila, a time i DORH. Trebalo je napraviti rebrending u okviru toga. U ovu akciju, koja je inače legitimna i mogli su krenuti, dodali su nekoliko elemenata. Prvo, to je da premijer nije znao da mu ujutro hapse ministra. Elementarna pristojnost je da ga obavijeste.


Drugo, serija različitih informacija iz spisa, koji očigledno od njih cure kako bi u javnosti stvorili dojam da su osumnjičenici krivi i da oni imaju slučaj, s tim informacijama daju dosta štofa poziciji, koja napada Vladu i tako žele pokazati da su oni ipak faktor u ovoj državi, čak da se politički pozicioniraju u odnosu na Vladu.


Mislite li da je Zlata Hrvoj Šipek izgubila autoritet?


Apsolutno, ova akcija je s njihove strane zakonski joj ne možemo zamjeriti. Možemo (zamjeriti op.a) da cure informacije, što su kontaminirali ovaj kazneni postupak. To se tako ne radi. Oni su svojim akcijama već proglasili ljude krivim, a nešto će se pitati i obranu i ja nisam pesimist u ovom postupku.


Mnogi ovu aferu povezuju s aferom Vjetroelektrane i Josipom Rimac. Mislite li li vi isto?


U tehničkom smislu otamo je krenula informacija. Moj načelni stav je da treba razmrdati državnu upravu i da tu kapilarnu korupciju, koja je premrežila Hrvatsku, treba iskorijeniti. No ovo što sada imamo, bar za mog klijenta, nema ni naznake korupcije, nema protupravne imovinske koristi za njega, on ni ne poznaje tvrtke koje su dobile poticaje, on se samo zalagao da i srpska manjina dobije određene poticaje kao i svi drugi.