Komemoracija

Jandroković kaže da Sabor mora ostati pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu: ‘To su žrtve zločina’

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Žrtve su to zločina iz osvete, zbog ideologije su stradali poraženi vojnici, no i civili, maloljetnici. To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi mlađe generacije znale što se događalo u Drugom svjetskom ratu i poraćuPredsjednik Sabora Gordan Jandroković je povodom obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije, uz izaslanstvo predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, položio vijenac u ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj.


Vijenac je položio i Počasni bleiburški vod, a molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, a Islamsku molitvu – dova za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti, predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.


Foto galerija: Komemoracija za Bleiburg Foto: Davor Kovačević


Jandroković je nakon komemoracije rekao da su se okupili kako bi iskazali poštovanje prema ljudima koji su ubijani bez suđenja, protivno međunarodnim konvencijama.
– Žrtve su to zločina iz osvete, zbog ideologije su stradali poraženi vojnici, no i civili, maloljetnici. To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi mlađe generacije znale što se događalo u Drugom svjetskom ratu i poraću. To je bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, 45 godina bila je strogo čuvana tajna što najbolje govori o tome da je počinitelje grizla savjest, bojali su se istine, žrtve su se bojale govoriti. Danas živimo hrvatsku slobodu i dužni smo se prisjetiti ljudi i pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima, citira N1 Jandrokovića.


Na pitanje treba li odustati od komemoracije na Bleiburgu, što smatra Zoran Milanović, Jandroković kaže da će Sabor pokrovitelj Bleiburga i tako treba i ostati.