Vedran Jakominić

“Lakše je dobiti velike novce u ugostiteljstvu, nego na platformi. To nije ni smiješno ni lijepo”

Portal Novi list

Foto: Zadarski list, Novi list

Foto: Zadarski list, Novi list

Nema ljudi, nema ih se čime platiti, plaće u ugostiteljstvu premašile su sve druge struke, kaže JakominićGuverner HNB-a Boris Vujčić posljednjih je dana objašnjavao kako inflacija nema uvijek samo loše efekte. Tako je predvidio rekordne zarade od turizma jer je buking, kaže, na razini 2019.godine, a cijene su 20 do 40 posto više. Jesu li doista rekordne zarade na vidiku, za N1 je komentirao Vedran Jakominić iz Nacionalne udruge ugostitelja.


“Mi jesmo opet profitirali od tuđe nedaće jer smo cestovna destinacija. Šest sati od Krka se nalazi se milijuni najbogatijih – jug Njemačke, Švicarska, sjever Italije, Austrija jer je avion opet neatraktivan, no mislim da se ipak ne može govoriti o nikakvim zaradama jer nemamo pojma što nas čeka drugi tjedan, a kamoli za par mjeseci.


Nakon dvije godine zatvorenosti ekonomije došli smo do toga da bismo trebali punim plućima raditi, a sad imamo problema s isporukom roba, ratom u Ukrajini, energentima, problem je doći do nečega, sve košta više i teško je previdjeti išta.
Mi kao udruga pokušavamo naglasiti destruktivnost činjenice da se na ugostiteljstvo gleda samo kao turističku granu. Onda se tih 60 dana ljeto nešto dogodi, ali samo onima koji rade u turizmu, a ostatak Hrvatske, pogotovo kontinent, koga briga, nek krepa sve.


Mislim da je to loša politika, trebali bismo se pozabaviti time da stvorimo strukturno otpornu ekonomiju koja nije ovisna o turizmu, ali da koristi turizam kao pogonsko gorivo. Godinama pričamo o tome, a sada smo došli do smiješnih situacija – nema ljudi, nema ih se čime platiti, plaće u ugostiteljstvu premašile su sve druge struke.


Lakše je možda dobiti veće novce u ugostiteljstvu nego odlaskom na platformu. To nije ni smiješno ni lijepo. Porezi su ekstremno visoko, ulazni troškovi rastu, sve je poskupilo.


Strani turisti su tu došli, moraju platiti, nekud izaći, imaju više, a za domaće je to povećan trošak. Njima je isto sve poskupilo. Mi možemo dići cijene, ali tko će doći potrošiti? Vi možete dizati cijene, ali neće to dovesti do porasta potrošnje, a bez porasta potrošnje imate problem”, kaže Jakominić.