Prognoza

Idućih dana neće biti tako lako ostati kod kuće. Meteorolozi najavljuju nadprosječno toplo vrijeme

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinU većem dijelu novoga tjedna, tijekom kojeg će “školarci” po prvi puta imati “nastavu na daljinu” – vrijeme će ponovno biti prilično stabilno – pretežno sunčano i do vikenda sve toplije, štoviše – ponovno posvuda i iznadprosječno toplo, ali u ponedjeljak i utorak na kopnu često uz mraz. Potkraj utorka i u prvom dijelu srijede bit će prolazno više oblaka, u sjevernim krajevima unutrašnjosti i uz mogućnost gdjekoje kišne kapi. Vjerojatnost za zamjetniju promjenu vremena znatno se povećava tijekom vikenda, što bi moglo biti uvod u tjedan malo hladniji od prosječnoga. Naravno, detaljnije i pouzdanije prognoze tek slijede, najavljuje Zoran Vakula.


U ponedjeljak na istoku zemlje pretežno sunčano. Sredinom dana i poslijepodne samo ponegdje mala do umjerena naoblaka. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -2 do 2 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C. U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, u sjevernijim područjima mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab. Jutro malo hladnije nego na istoku, mjestimice sa slabim mrazom, a dnevna temperatura podjednaka.


Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorskim krajevima djelomice sunčano. U noći i ujutro uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, koja će prijepodne oslabjeti, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. U gorju u noći i ujutro mraz, s temperaturom od -4 do -2 °C, a uz obalu između 5 i 10 °C. Najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C.
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i danju razmjerno toplo. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a zatim tijekom dana prema otvorenome moru jugo. Jutarnja temperatura od 0 do 2 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 13 do 17 °C.Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, uz sunčano i razmjerno toplo vrijeme. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.”


“Idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i danju iznadprosječno toplo. Vjetar većinom slab jugozapadni, u utorak i potkraj tjedna sjeverni i sjeveroistočni. Jutro i u utorak hladno, mjestimice sa slabim mrazom, a od srijede je vjerojatnost mraza iznimno mala. Na Jadranu idućih dana obilje sunčanoga vremena, osobito u Dalmaciji. Umjerene naoblake bit će na sjevernom i srednjem dijelu u utorak navečer i u noći na srijedu, te potkraj subote. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Danju će biti razmjerno toplo s temperaturom zraka uglavnom između 16 i 19 °C.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.