Kompleksno pitanje

Idući tjedan u Hrvatsku stiže cjepivo za djecu od 5 do 11 godina. Županijski zavodi još čekaju upute

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Moguće da će se najprije krenuti s cijepljenjem rizičnih kategorija i u ovoj dobnoj skupini, rekao je glavni epidemiolog PGŽ-aRIJEKA – U Hrvatsku bi sljedeći tjedan trebalo stići 48.000 doza Pfizer/BioNTech cjepiva za djecu. Pfizerovo cjepivo za djecu u Europsku uniju dolazi ranije nego što je bilo planirano, a ubrzo nakon dobivanja pošiljke cjepiva prilagođenog djeci, trebalo bi započeti i cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina protiv koronavirusa.


Prema riječima glavnog epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrice Rončevića, županijski zavodi zasad ne raspolažu konkretnim informacijama o cijepljenju djece koja bi se, kako je pojasnio, trebala cijepiti u pedijatrijskim ordinacijama, na dječjim odjelima u bolnicama i u ordinacijama školske medicine.


– Riječ je o organizacijski dosta kompleksnom pitanju. Za cijepljenje će u konačnici vjerojatno vrijediti opće preporuke kao i za starije dobne skupine, no sasvim je moguće da će se najprije krenuti s cijepljenjem rizičnih kategorija i u ovoj dobnoj skupini, rekao je Rončević.


Dvije doze
Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prenijela je da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za djecu u dobi od pet do 11 godina.


Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. Cjepivo je pokazalo djelotvornost od 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19, iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7 i 98,3 posto. U slučaju djece u dobi od pet do 11 godina aplicira se jedna trećina doze za odrasle osobe. U zemljama koje su počele s apliciranjem cjepiva protiv koronavirusa u djece, poput SAD-a, zabilježene su nuspojave od blagog do umjerenog karaktera i prolazile su nakon nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu. Opće mišljenje struke jest da koristi cijepljenja u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti.