Donacija SAD-a

HV od 2018. ima vrhunsku ekspedicijsku kuhinju za 1.800 obroka, zašto je, pobogu, ne koriste u Petrinji?

Portal Novi list

Foto MORH, J. Kopi

Foto MORH, J. Kopi

Ako Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje, kažu u MORH-uHrvatskoj vojsci još 2018. godine Sjedinjene Američke Države donirale su ogromnu ekspedicijsku kuhinju, u kojoj se može pripremati hrana za 600 ljudi. Kuhinjski modul “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” opremljen je svime potrebnim za spremanje 1.800 obroka dnevno, a vrijednost mu je 1.315.000 dolara.


Ovaj velik sustav prevoze četiri teretna kamiona. Osnovu čine dva kuhinjska bloka opremljena najmodernijim hladnjacima, pećnicama, mikserima, napama i kuhalištima od nehrđajućeg čelika.


U kuhinji se može pripremiti hrana za 600 ljudi, dakle 1800 obroka dnevno. Velik je to napredak u odnosu na kuhinju koja je dosad bila u uporabi u ekspedicijskim kampovima, a u kojoj je dnevno moglo biti spremljeno tek 600 obroka, pisao je još 2018. godine Hrvatski vojnik.


Kuhinja ima doslovno sve
U sklopu modula je i pet šatora: šator za podjelu hrane, šator za skladištenje hrane te tri šatora koja se spajaju u restoran u koji odjednom stane 200 ljudi.


Za usporedbu, u restoran koji je dosad bio korišten u ekspedicijskim kampovima moglo je odjednom stati samo 48 ljudi. Svi sustavi električnu energiju dobavljaju iz taktičkog generatora snage 60 kW.


Zimi se prostori mogu grijati, a ljeti hladiti.Kompleks još čine i četiri rashladna kontejnera za čuvanje namirnica te dva spremnika vode zapremnine 11 000 litara. Spremnik za distribuciju vode povezan je s kuhinjom i iz njega kuhari dobavljaju vodu za pripremu hrane te pranje posuđa.


Spremnik za prikupljanje otpadnih voda povezan je s podzemnom kutijom podijeljenom u tri odjeljka. U prvom se odjeljku masnoća dijeli od hrane, u drugi ulaze ostaci hrane, a u treći ulazi otpadna voda koja se potom izbacuje u spremnik.


Zaista impresivno. “Mali” problem je u tome što se ovu fantastičnu kuhinju zasad nitko nije sjetio upregnuti na katastrofalnim potresom pogođene gradove Sisačko-moslavačke županije.


Umjesto toga kuhanje toplih obroka spalo je na nekolicinu volontera, vrhunskih hrvatskih chefova, koji su se danima “navlačili” s odgovornima kako bi barem dobili pristup hrani iz robnih zaliha.


Da HV-ov modul nema samo vojnu namjenu, istaknuo je u studenom 2018. voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadir Matthew Denny, prenosi N1.


“Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari. Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske”, rekao je brigadir Denny.


“Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji”, kazao je tada o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.


Gdje je, pobogu, taj modul?


Televizija N1 upitala je Ministarstvo obrane gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom?


“Hrvatska vojska sve je svoje postojeće sposobnosti stavila na raspolaganje za pomoć građanima i civilnim institucijama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i navedene se koriste sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite.Slijedom navedenog, ukoliko spomenuti Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje”, poručuju za N1 iz MORH-a.


Ured predsjednika zasad nije komentirao ovo pitanje.


Kakva je trenutno situacija s kuhanjem toplih obroka u Petrinji, Glini, Sisku i ostalim gradovima pogođenim potresom?


Kako je za N1 objasnio Neven Aljinović, kuhar iz Splita koji volontira na petrinjskom području, situacija je takva da se nikad ne zna koliko će obroka biti potrebno, niti do kad će ostati raditi, a također nemaju nikakve službene informacije o tome do kada će ugostitelji – volonteri trebati kuhati u Petrinji.


Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut danas je rekao da se u tom segmentu uvodi red te da Crveni križ izrađuje kriterije. Dodao je da će kuhanje u Petrinji preuzeti tvrtka Pleter.


O kuhinji koja skuplja prašinu u MORH-u ovaj čelni čovjek sustava koji bi trebao koordinirati djelovanjem u stanjima katastrofe, iznenađujuće ili ne, ne zna ama baš ništa.