Slučaj Zambija

Hrvatski parovi konačno su preuzeli djecu u Zambiji, još se ne zna kada dolaze u Hrvatsku

P. N.

Photo: Staf Media Consultancy/PIXSELL

Photo: Staf Media Consultancy/PIXSELL

"Procedura je u tijeku. Radi se sve da se djeca što prije stave na raspolaganje i da se svi mogu vratiti u Hrvatsku"Četiri para hrvatskih posvojitelja danas su u 13 sati trebala krenuti na let prema Hrvatskoj, no zambijska imigracijska služba i dalje im stvara probleme oko preuzimanja djece.


Od tog leta vjerojatno nema ništa ali je dobra vijest da su Hrvati preuzeli djecu.


Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima, napokon su preuzeli svoju djecu. Još nije poznato kada stižu u Hrvatsku, rekao je veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak ekskluzivno za HTV.
Kako javljaju mediji pokušat će poslijepodne uhvatiti novi let prema Hrvatskoj.


24 sata piše kako sad hrvatska diplomacija radi na tome da se djeca vrate Hrvatima, njihovim roditeljima. Sutkinja Mary Mulanda, podsjetimo, jučer  je potvrdila da su posvajanja bila legalna i odlučila da se djeca trebaju odmah predati svojim roditeljima.


“Sad su kod imigracijskog ureda veleposlanik, konzul i odvjetnik. Procedura je u tijeku. Radi se sve da se djeca što prije stave na raspolaganje i da se svi mogu vratiti u Hrvatsku”, doznaju 24 sata iz Vlade.


Situaciju je danas na sjednici Vlade komentirao premijer Andrej Plenković.


” Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku”, izjavio je.


Stručnjakinja za socijalne politike Diana Topčić Rosenberg drži kako bi cijela administrativna zavrzlama trebala biti brzo riješena, a onda ide logistički dio oko povratka obitelji u Hrvatsku.


“Mislim da je to najbolje rješenje za djecu jer druga opcija bi bila da djeca završe u sustavu socijalne skrbi u Zambiji koja nije ni njihova matična država. Svatko normalan trebao bi pozdraviti ovu presudu i mogućnost da djeca odrastaju u sigurnom prostoru u obitelji koja će za njih brinuti”, rekla je Topčić Rosenberg za N1.


Kaže kako je obiteljima nužno osigurati pomoć.


“Nekoliko je nivoa. Njihova privatnost je narušena kad su njihova imena objavljena. Drugi dio je trauma koju su prošli svi u ovih šest mjeseci, roditeljima treba vremena, sigurno će to ostaviti traga na njima, tu im sigurno treba podrška i pomoć. Mislim da im prvenstveno sad treba period mira. Djeca su kroz ovaj proces puno propatila. Svi smo naučili da situacija u DR Kongo nije sigurna pa su neki već u prvim godinama prošli proces važan za djecu, sigurnost, biološku obitelj, okruženje… Bez obzira na to što posvojitelji vole djecu, moramo biti svjesni da djeci treba vremena da steknu povjerenje u nas. Oni moraju steći osjećaj sigurnosti koji su izgubili zbog svih ovih problema, a za to treba mira, potpore… Važan je i osjećaj kod posvojitelja da nisu sami.”, dodala je i istaknula kako treba štititi privatnost obitelji te dati roditeljima da sami odluče u tome žele li ili ne sudjelovati u javnim nastupima i poštovati tu odluku.