Primjena međunarodnog prava

Hrvatska vjeruje da će Sud EU-a odbaciti slovensku tužbu. Plenković: na kraju ćemo sjesti za isti stol i dogovoriti se

Hina

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a u Luxembourgu objavio je u srijedu da taj sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske koja je tvrdila da se ne radi o primjeni prava EU-a, nego međunarodnog prava. "Vrlo smo zadovoljni ovom odlukom. Tim mišljenjem je potvrdio vrijednost svih argumenata koje je Hrvatska izlagala tijekom postupka", izjavila je novinarima Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

ZAGREB – Hrvatska vjeruje da će vodeći sud Europske unije poslušati neovisnog odvjetnika i odbaciti tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne odluke o granici, izjavila je u srijedu visoka hrvatska dužnosnica.    Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske tvrdeći da Zagreb krši članke europskog ugovora koji govore o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. 

No, nezavisni odvjetnik Suda EU-a u Luxembourgu objavio je u srijedu da taj sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske koja je tvrdila da se ne radi o primjeni prava EU-a, nego međunarodnog prava.


“Vrlo smo zadovoljni ovom odlukom. Tim mišljenjem je potvrdio vrijednost svih argumenata koje je Hrvatska izlagala tijekom postupka”, izjavila je novinarima Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 


Nije htjela predviđati konačnu odluku suda, ali je istaknula da mišljenje Estonca Priita Pikamae “daje vjeru da će presuda biti na tom tragu”.Ponovno je pozvala Sloveniju da se granični spor riješi dijalogom. “Cijelo vrijeme pozivamo slovensku stranu da dogovorom riješimo granicu jer jedino tako možemo doći do pravog rješenja”, rekla je Metelko-Zgombić.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković komentirao je na početku današnje sjednice Vlade ovu odluku i kazao kako je stav neovisnog odvjetnika pozitivan korak u rješavanju otvorenih pitanja dviju zemalja.
– Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje i na kraju ćemo sigurno završiti za istim stolom i pronaći dogovorno rješenje s kojim obje države mogu biti zadovoljne. Očekujem da tijekom idućih mjeseci napravimo dodatne iskorake, a ovaj današnji stav odvjetnika svakako je korak u tom smjeru, kazao je Plenković.


Mišljenje nezavisnog odvjetnika na Twitteru je komentirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekavši da je “arbitraža mrtva, a Slovenija sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka”.


“Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje”, rekla je Grabar Kitarović.


Slovenski državni vrh poručio je u srijedu Hrvatskoj da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog prijepora, nego da ustraje na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska osporava.


“Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda”, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom.


Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka Suda. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika nešto malo preko 50 posto slučajeva.


Odluka suda može se očekivati u prvom polugodištu, a možda i u prvom tromjesečju sljedeće godine, rekao je novinarima glasnogovornik suda Balazs Lehoczky.