Koronavirus

U Hrvatskoj danas još 311 novih slučajeva, a dvije su osobe preminule. PGŽ i u zadnja 24 sata ima visoke brojke

P. N.

Foto Igor Kralj PIXSELL

Foto Igor Kralj PIXSELL

Na bolničkom liječenju su 283 pacijenta, a na respiratoru njih 15U posljednja 24 sata Hrvatska ima 311 slučajeva zaraze koronavirusom; na respiratoru se nalazi 19 pacijenata, a dvije su osobe preminule.


Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 2,771. Među njima je 285 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata. Dvije osobe su preminule.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11739 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 197 preminulo, a 8771 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 9109 osoba.
Do danas je ukupno testirana 187 851 osoba, od toga 3939 u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Hrvatska je, prema podacima ECDC-a i dalje u vrhu Europske unije po stopi oboljelih – na stotinu situća stanovnika imamo 92,4 oboljele osobe. Lošija situacija je samo u Španjolskoj koja ima 235 oboljelih na 100.000 stanovnika i Francuskoj koja ih ima 105.


Stižu novi podaci iz županija.


ZBIRNE BROJKE


Splitsko – dalmatinska županija – 97


Grad Zagreb – 54


Bjelovarsko – bilogorska županija – 33


Zadarska županija – 32


Dubrovačko – neretvanska županija – 25


Primorsko – goranska županija – 16


Zagrebačka županija – 16


Koprivničko – križevačka županija – 11


Osječko – baranjska županija – 9


Sisačko – moslavačka županija – 8


Požeško – slavonska županija – 7


Krapinsko – zagorska županija – 7


Istarska županija – 6


Vukovarsko – srijemska županija – 5


Ličko – senjska županija – 5


Varaždinska županija – 2


Međimurska županija – 1


Karlovačka županija – 0


NOVO! 15:20 – U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.


Dvije novozaražene osobe su s prebivalištima na području općine Đurmanec, a po jedna s područja gradova Krapine i Pregrade te općina Kumrovec, Lobor i Mače. Dvije novoboljele osobe su poznati kontati već oboljelih, dodaje se u priopćenju.
U protekla 24 sata pristiglo je i 79 negativnih nalaza.


Trenutačno je u Krapinsko-zagorskoj županiji 51 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 211 osoba.


NOVO! 15:19 – Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je u većinom o kontaktima s prije oboljelim osobama, izvijestio je u subotu Županijsku stožer civilne zaštite.


Među novozaraženima 22 osobe su s područja Zadra, troje oboljelih je iz Kolana na otoku Pagu, te po jedna osoba iz Biograda, Bibinja, Galovca, Gračaca, Posedarja, Ražanca i Svetog Filipa i Jakova.


Trenutačno je u Zadarskoj županiji 165 osoba zaraženo koronavirusom, a dosad ih je ozdravilo 383.


“Brzina kojom će se epidemija širiti u ovome trenutku najviše ovisi o ljudima i njihovu ponašanju, a ne samo o zdravstvenom sustavu i epidemiološkoj službi koja nadzire pozitivne osobe i njihove kontakte”, komentirao je rekordni dnevni broj zaraženih u Zadarskoj županiji epidemiolog Alan Medić.


NOVO! 14:29 – Svadba u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji novo je veliko žarište, danas je potvrđena zaraza kod još 33 uzvanika. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 14:17- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.


Riječ je o sedam muškaraca i osam ženaiz Dubrovnika (od kojih dva muškarca i četiri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu, 4 četiri muškarca i tri žene su iz Metkovića, a od njih jedan muškarac i sve tri ženeimaju utvrđenu epidemiološku vezu, jedan muškarac iz Opuzena također ima utvrđenu epidemiološku vezu, jedna žena iz Župe dubrovačke ima epidemiološku poveznicu te još jedna osoba koja nema prebivalište u Županiji.


Izliječeno je deset osoba – četiri iz Dubrovnika, jedna iz Konavala, dvije osobe iz Metkovića te tri osobe koje nemaju prebivalište na području Dubrovačko-neretvanske županije.  U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 10.453 uzorka.
koja će se objaviti u sutrašnjem izvješću.


NOVO! 12:59 – Koprivničko – križevačka županija ima 11 novih slučajeva, što je najveći dnevni skok od početka epidemije.


Učenici koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski prva će dva tjedna nastavu pratiti na daljinu, najavio je u subotu na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a 11 je novozaraženih na području Županije.


U spomenutoj osnovnoj školi pet djelatnika školskoga tehničkog osoblja pozitivno je na koronavirus, a jedna prosvjetna radnica ima simptome i u samoizolaciji čeka testiranje i nalaz, rekao je Ljubić.


U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije registrirano je jedanaest novooboljelih, od kojih su šestero kontakti ranije pozitivnih osoba, dok se kod pet osoba još utvrđuje epidemiološki izvor zaraze. U ovoj županiji trenutačno je 36 oboljelih, 119 ih je u samoizolaciji, dok su na liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici četiri osobe.


Članovi stožera podsjetili su da od ponedjeljka 7. rujna, na snagu stupa i Odluka Stožera civilne zaštite RH kojom je potvrđen prijedlog Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije, a koje će biti na snazi idućih 30 dana.


“Njima će se ograničiti broj osoba na svadbenim svečanostima na stotinu i to zbog velikoga broja upita za održavanje svadbenih svečanosti osoba iz susjednih županija gdje je takva mjera već ranije uvedena. Također, u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno će biti korištenje maski za lice”. izvijestio je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.


NOVO! 12:24 – Ličko-senjska županija je u protekla 24 sata evidentirala pet novooboljelih osoba od Covida-19, izvijestio je u subotu tamošnji Stožer Civilne zaštite.


Tri novooboljele osobe su iz Otočca, te po jedna iz Gospića i Udbine, kažu u Stožeru, napominjući da je epidemiološka obrada njihovih kontakata u tijeku.


NOVO! 11:45 – U Požeško-slavonskoj županiji testirano je 133 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćili su iz županijskog stožera civilne zaštite.


NOVO! 11:44 Varaždinska županija ima dva nova slučaja. U jednom slučaju se radi o osobi starije životne dobi, koja je odmah i hospitalizirana, a u drugom slučaju se radi o asimptomatskoj osobi koja je otkrivena prilikom testiranja za povratak na rad u Austriju.


NOVO! 11:24 – U Međimurskoj županiji nalaz svih jučer testiranih osoba su negativni, ali je iz Zagreba javljeno da je 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali s boravištem u Zagrebu pozitivna na koronavirus.


NOVO! 11:09 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 735 obrađenih testova danas je 97 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 53, Dicma 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 2, Hrvaca 2, Hvara 1, Imotskog 1, Kaštela 6, Lovreća 1, Makarske 2, Marine 2, Omiša 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 3, Sinja 9, Solina 9 i Vrgorca 1 osoba.


NOVO! 10:53 – Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze Covidom-19, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo. Po četvero novooboljelih je iz Velike Gorice i Vrbovca, po dvoje iz Zaprešića i Jastrebarskog, te po jedan iz Dugog Sela i općina Marija Gorica, Pušća i Brckovljani.


Za sedam novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u BiH, a četiri s ljetovanjem na obali, dok je za preostala četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.


Samoizolacija je propisana za još 42 osobe, dok je 29 osoba izliječeno.


NOVO! 10:44 – U Primorsko goranskoj županiji u posljednja 24 sata na području županije kod 16 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom. Među njima je sedam kontakata prethodno zaraženih osoba, a za preostalih devet još se utvrđuje izvor zaraze. Također je pet osoba ozdravilo.


Od kontakata jedna je osoba povezana s vjenčanjem, a četiri s plesnim okupljanjem, navodi županijski stožer civilne zaštite.


NOVO! 10:22 – Osječko – baranjska županija testirala je 229 osoba, a devet je pozitivnih. Po dvije osobe su iz Osijeka i Belog Manastira, jedna iz Višnjevaca i po jedna iz općina Čepin, Čeminac, Gorjani i Draž.


U KBC-u Osijek je hospitalizirano 15 oboljelih od koronavirusa, a jedna se osoba i dalje nalazi na respiratoru.


NOVO! 10:13 – U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđene 54 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Sedam novooboljelih osoba zasad je negativne epidemiološke anamneze, 25 osoba su kontakti s pozitivnim osobama, kod tri je novooboljele osobe moguće izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora, na Pagu i  Hvaru.


Za 11 osoba utvrđeno je da su došli iz Bosne i Hercegovine, za jednu moguće je izlaganje na svadbi u Požegi, a kod dvije osobe moguće je izlaganje na automobilističkom događanju (Zagreb-Novalja/Split).  Kod preostalih pet novooboljelih epidemiološka obrada u tijeku, kažu u Nastavnom, zavodu.


NOVO! 10:01 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 5 novih pozitivnih osoba na covid-19 (2 osobe iz Bošnjaka, 1 iz Iloka, 1 iz Štitara i 1 iz Vinkovaca). Preminulih osoba nema.


NOVO! 9:37 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 489 uzoraka briseva (320 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 6 novozaraženih osoba. U 2 slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije, a kod jedne osobe o uvezenom slučaju (kontinentalna Hrvatska). Epidemiološka obrada je u tijeku za 3 osobe.


NOVO! 8:35 – Osam novih slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je u subotu tamošnji Stožer Civilne zaštite.


Riječ je o četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja grada Siska i jedne osobe s područja grada Kutine te je kod svih poznat izvor zaraze.


Županijski Stožer moli sve oboljele da prilikom anketiranja daju sve potrebne podatke koji su nužni zbog sprečavanja i suzbijanja te bolesti.