MORH

Hrvatska od Francuske preuzela i šesti Rafale

Portal Novi list

Foto MORH

Foto MORH

Hrvatska od Francuske kupuje ukupno 12 aviona RafaleMinistarstvo obrane javlja da je Hrvatska službeno od Francuske preuzela i šesti višenamjenski borbeni avion Rafale.


“Tako je u hrvatskom vlasništvu prvih šest aviona Rafale”, objavio je MORH na X-u, negdašnjem Twitteru.


Objavili su i fotografiju hangara u kojem se vide avioni Rafale s oznakama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Podsjetimo, Hrvatska od Francuske kupuje ukupno 12 aviona Rafale, višenamjenskih borbenih aviona 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada 2023. u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj.


Primopredaja svih 12 aviona Rafale predviđena je slijedećom dinamikom: krajem 2023. – četiri aviona, tijekom 2024. – četiri aviona i početkom 2025. – četiri aviona.


Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine. 


“Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.


Također, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj”, poručuju u MORH-u.