Pilot projekti

Hrvatska će covid putovnice koristiti za ulazak u klubove i na koncerte? Sve ovisi o dvije pilot zabave

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovog tjedna održat će se dva pilot projekta zabave i vjenčanja koji bi trebali otvoriti put drugim javnim okupljanjima u HrvatskojDigitalna zelena potvrda, odnosno covid-putovnica, od 1. lipnja mogla bi postati glavna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabavu bez pridržavanja epidemioloških mjera, neslužbeno doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru


Prema onome što su do sad otkrili iz Nezavisne udruge ugostitelja održat će se dva pilot projekta zabave i vjenčanja koji bi trebali otvoriti put drugim javnim okupljanjima u Hrvatskoj.


Prvi pilot projekt kreće u četvrtak 13. svibnja, a radi se o poslovno-privatnom domjenku u zagrebačkom restoranu Rooftop Lateral, sa 80 do 100 uzvanika, i to cijepljenih sa dvije doze cjepiva unazad 14 dana. Sedam dana nakon domjenka uzvanici će morati na testiranje.


Zabava kao da epidemije nema
Tijekom četverosatnog druženja ponašat će se kao da epidemije nema – neće držati razmak niti nositi maske, normalno će razgovarati, kretati se, jesti…


Sedam dana poslije bit će testirani: pokaže li se da nije došlo do širenja zaraze, bit će to dokaz da bi cijepljene osobe tijekom turističke sezone mogle uživati u događanjima bez epidemioloških ograničenja.


“Ako svi uvjeti budu ispunjeni, ako pilot-projekt dokaže sigurnost okupljenih i ako budu dobre brojke, od početka lipnja svi s covid-putovnicom moći će uživati u relativno normalnoj turističkoj sezoni”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.


Drugi događaj je dva dana poslije, u subotu. Bit će to simulacija svadbene svečanosti s više od 100 uzvanika, jer u tako kratkom roku nisu uspjeli pronaći mladence.


Prva pilot zabava bit će održana u zagrebačkom restoranu Rooftop Lateral / Foto Facebook

Prva pilot zabava bit će održana u zagrebačkom restoranu Rooftop Lateral / Foto Facebook


Osim toga, oni ne mogu diktirati uzvanike, a imaju strogo određeno koji ljudi mogu sudjelovati.


“Sve će biti po uzoru na svadbu s večerom, glazbom uživo, plesom. Tu će biti tri vrste uzvanika – oni koji su preboljeli koronavirus unazad šest mjeseci, cijepljeni i oni koji imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati”, objasnila je Žakline Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja.


Do 20. svibnja trebalo bi znati jesu li projekti uspjeli, a radit će se i drugi pilot projekti, koncerti s većim brojem ljudi, što još nije do kraja definirano.


“Datumi nisu spominjani, ali pričalo se da je moguće od kraja svibnja, početka lipnja, razmatrati nove mjere ako sve dobro prođe”, rekla je Troskot.


Za ulaz QR kod s covid putovnice


Iako se odvija u suradnji s HZJZ-om, ugostitelji sami financiraju taj pilot-projekt.


“Surađujemo s HZJZ-om i Stožerom, kojima smo još u ožujku pristupili s idejom o pilot-događanjima. Mi organiziramo evente u suradnji sa svojim dobavljačima, a HZJZ osigurava besplatne testove za sudionike”, dodaje.


Slični su se događaji na puno većim uzorcima već odvijali u brojnim drugim zemljama, no čini se da HZJZ treba potvrdu da se i u Hrvatskoj virus širi na iste načine.


“Naravno da je krajnji cilj svega ovoga to da bi se s onima koji donose mjere razgovaralo o relaksaciji tih restrikcija, uz potvrdu da je ona sigurna, uz nekakav pokazatelj na uzorku ljudi”, ističe Troskot.


Bude li sve u skladu s očekivanjima, kaže sugovornik Jutarnjeg lista, na ulasku, primjerice, na koncert posjetiteljima bi se očitao QR kod s tzv. covid-putovnica.


Na događaj bi mogli ući oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli covid te oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati, dakle pod istim uvjetima kao za prelazak granice.