Odluka na temelju anonimne prijave

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko opet dobio otkaz na HRT-u

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu novinaru Hrvoju Zovku bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje Hrvoja Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu, stoji u odgovoru HRT-aS Hrvatske radiotelevizije (HRT) u utorak navečer potvrdili su da je novinaru Hrvoju Zovku otkazan ugovor o radu, a kao razlog su naveli nasilno ponašanje na radnom mjestu.


Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku, izvijestili su s HRT-a.


Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu novinaru Hrvoju Zovku bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje Hrvoja Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu, stoji u odgovoru HRT-a na pitanje Hine o medijskim navodima da je Zovko, ujedno i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND), dobio otkaz na HRT-u.
Index je, naime, ranije objavio kako neslužbeno doznaje da je Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u.


HRT je Zovku bio uručio otkaz i u rujnu 2018., ali je sud potvrdio da je taj otkaz bio nezakonit te je vraćen na posao. Otkaz je uslijedio nakon ostavke Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4 i žestoke svađe s Katarinom Perišom Čakarun, što je vodstvu HRT-a bio razlog za izvanredni prekid radnog odnosa zbog “teške povrede općih pravila o radu i ponašanju”.


Zovko: Povijest se ponavlja, optužbe su neistinite 


“Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene”, stoji u priopćenju koje je Hrvoje Zovko uputio medijima.


Ustvrdio je kako su optužbe prvo neistinite, a iz cijeloga ponašanja HRT-a “jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva”.


Vanja Jurić, odvjetnica Hrvoja Zovka, potvrdila je Hini da još nije primila obavijest o otkazivanju Ugovora o radu njezinu klijentu.


HRT je pak u priopćenju izvijestio kako je, sukladno internim aktima i Zakonu o radu, proveo postupak utvrđivanja povrede radne obveze u skladu s čl. 115. s i 119. st.2. Zakona o radu te je u postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica.


Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je, istaknuli su s HRT-a, “nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenoga i neprofesionalnoga ponašanja Hrvoja Zovka”.


Također su naveli da je, sukladno internim aktima i članku 150 . Zakonu o radu, provedeno obvezno savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je svoje očitovanje dostavilo 5. ožujka 2021. i u kojem stoji da je većinom glasova suglasno s namjeravanom odlukom poslodavca o redovitom otkazu ugovora o radu radniku Hrvoju Zovku.


Nakon provedene procedure, a sukladno internim aktima i zakonskim odredbama, Hrvoju Zovku upućena je Odluka o otkazu Ugovora o radu, stoji u priopćenju.


S HRT-a su priopćili da će, u skladu s politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu, “svaku prijavu pažljivo razmotriti i promptno rješavati u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a”.


Ministarstvo o otkazu Zovku: Osuđujemo nasilje, nužne su jasnije procedure


Ministarstvo kulture i medija u povodu otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku ističe da osuđuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja te se zalaže za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje, a ističu i da svatko mora imati pravo na iznošenje obrane.


“Ministarstvo kulture i medija osuđuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja. Smatramo da svaku optužbu treba istražiti i ako se pokaže osnovanom na odgovarajući način sukladno zakonskim propisima sankcionirati. Zalažemo se za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje kako u slučaju HRT-a tako i u svakoj drugoj instituciji”, ističu iz Ministarstva u utorak na upit Hine u povodu otkaza zaposleniku HRT-a i predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoju Zovku.


Istovremeno, poštujući presumpciju nevinosti ističemo da svatko mora imati jednako pravo na očitovanje i iznošenje obrane, dodaju iz Ministarstva.


Napominju da su s detaljima postupanja u slučaju otkaza Hrvoju Zovku upoznati putem medija te još jednom ističu “važnost ujednačenog postupanja prema svim zaposlenicima”.