Slučaj gostovanja Zlate Đurđević

HRT najoštrije osudio Milanovićevu kritiku izrečenu na račun urednika Otvorenog

Hina

Foto Patrik Macek/Pixsell

Foto Patrik Macek/Pixsell

Izrazili su zabrinutost zbog predsjednikovog "otvorenog aludiranja" da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg VjesnikaHrvatska radiotelevizija (HRT) poručila je u četvrtak da najoštrije osuđuje istup predsjednika Zorana Milanovića koji je u Splitu napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota.


“HRT smatra da je ovo neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija. Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa”, stoji u priopćenju HRT-a.


Izrazili su zabrinutost zbog predsjednikovog “otvorenog aludiranja” da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika.
“To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima”, navodi se u priopćenju.


Predsjednik Milanović je u Splitu komentirao jučerašnje gostovanje aspirantice za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević koju je urednik emisije Otvoreno, prema Milanovićevim riječima, prevario jer je u emisiju pozvao osobu koja nije kandidat za tu poziciju te je otvoreni kritičar Đurđević.


“Priušteno joj je to da je u emisiju ubacio, protivno dogovoru, četvrtu osobu koja nije s javnog poziva, nego je njezin kolega s fakulteta s kojim nije u dobrim odnosima, to je lopovluk”, poručio je Milanović.


Na kraju se ispričao novinarima na povišenim tonovima.


“Niste se baš ponašali novinarski. Solidarnost je jedno, kolegijalnost je jedno. Ne mogu se zvati ljudi u emisiju da ih se tamo navuče kao balavce i da se onda njihovi aktivni kritičari podvale u emisiju, to je protivno kodeksu”, istaknuo je Milanović.


Uz troje kandidata za Vrhovni sud – Zlatu Đurđević, Lanu Peto Kujundžić i Šime Savića, u jučerašnje Otvoreno uključio se i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović.