Antikorupcijsko vijeće

HDZ ipak neće spriječiti današnje Kovačevićevo saslušanje, ali će ga uoči početka formalno proglasiti – nezakonitim

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je još ranije rekao da neće doći na saslušanje o okolnostima gašenja rafinerije u SiskuZAGREB – U HDZ-u su se pomirili s tim da ne mogu baš fizički onemogućiti saslušanje Dragana Kovačevića na današnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća, ali će prethodno ipak u okviru Odbora za Ustav usvojiti zaključak da će svjedočenje bivšeg predsjednika Uprave Janafa biti protuzakonito.


Kako je ovo postala možda i glavna politička tema ovoga tjedna, o njoj se raspravljalo i na jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije, nakon kojeg je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić priznao novinarima da se Kovačeviću, ako dođe u Sabor, neće moći zabraniti da odgovara na pitanja članova Antikorupcijskog vijeća. Svrha je sazivanja Odbora za Ustav u 8 i 30 sati, budući da Antikorupcijsko vijeće kreće u 11, konstatirati da tijelo koje vodi Nikola Grmoja krši saborski Poslovnik te da se nitko od pozvanih, a to su osim Kovačevića i premijer Andrej Plenković, njegova bivša bliska suradnica Tena Mišetić i donedavni ministar Tomislav Ćorić, nije dužan odazvati. Plenković je još ranije rekao da neće doći na saslušanje o okolnostima gašenja rafinerije u Sisku, sigurno će jednako postupiti i ostalo dvoje HDZ-ovih dužnosnika, ali Kovačević je, bez obzira što mu to nije zakonska obveza, najavio da stiže i da će govoriti o svemu što zna. Ključno je što će on ispričati o navodnom sastanku 2018. u Banskim dvorima kada je, u Kovačevićevom prisustvu, premijer navodno kazao Ćoriću da se može prekinuti rad sisačke rafinerije.


Ujedinjena oporba


U zahtjevu za davanje mišljenja, koji je potpredsjednik Antikorupcijskog vijeća Damir Habijan (HDZ) preko predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića uputio Odboru za Ustav, tvrdi se ne samo da bi saslušanja o Ini bila protivna Poslovniku, koji je u rangu organskog zakona, i Odluci o osnivanju Antikorupcijskog vijeća, nego i da bi ona mogla opasno kompromitirati aktualne kaznene postupke u vezi s ovom naftnom kompanijom. Na osnovi Habijanovog dopisa, čelnici ujedinjene oporbe koji su se također jučer sastali, nisu imali nikakvih dvojbi.
– Dobili smo poziv za Odbor za Ustav kojim se pokušava zabraniti održavanje sjednice Antikorupcijskog vijeća. Ovo se nije događalo niti u vrijeme Ive Sanadera, tada nikome nije palo na pamet na ovaj način jednom saborskom tijelu zabraniti da radi svoj posao. I to tijelu koje je apsolutno ovlašteno i u skladu s Poslovnikom je sazvalo sjednicu i pozvalo brojne ljude da daju iskaz o onome što se u Hrvatskoj događa posljednjih tjedana, mjeseci, godina. To što HDZ pokušava je udar na demokraciju, ali i skrivanje lopovluka u Ini, ne znam što je od toga gore, oštar je u svojoj izjavi bio predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Prema njegovoj procjeni, »HDZ je kukavički strah« od onoga što bi Kovačević mogao otkriti.


Jeftini politički poeni


Nešto kasnije je, međutim, Bačić kazao da će biti saslušanja bivšeg predsjednika Uprave Janafa, premda Antikorupcijsko vijeće nije nadležno da ga organizira.


– To mogu samo matična radna tijela, što ovo vijeće nije. Mi ćemo na Odboru za Ustav reći kako stvari stoje, što je u skladu sa zakonom, a što nije. Ako netko u Hrvatskoj mora poštovati zakone, to su zastupnici koji su na to prisegnuli. Ne može se skupljati jeftine političke poene i tvrditi: zakon to sam ja, ne može mi nitko ništa zabraniti. No, nitko neće spriječiti sazivanje sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanje korupcije, mi samo svima pozvanima šaljemo poruku da po zakonu ne moraju doći. Ako Kovačević svejedno hoće, neka odgovara što želi, nas to ne interesira, objasnio je Bačić kako će HDZ i parlamentarna većina ipak tolerirati da se u Saboru krši zakon.


Sugerirao je opoziciji da predlože da matični Odbor za gospodarstvo, za što je ovlašten Poslovnikom, upriliči javna saslušanja o upravljanju Inom. Oni su neovisno o Bačiću već došli na tu ideju i jučer su iznijeli zahtjev da ovo tijelo sasluša osobe odgovorne za to »što nisu vidjele lopovluk koji im se događao pred nosom«, a kako je rekao Grbin, »prvi će o tome morati davati odgovore onaj ministar Filipović«. No, budući da u Odboru za gospodarsvo većinu imaju HDZ i partneri, upitno je hoće li oni pristati na ta potencijalno politički neugodna saslušanja.


Zekanović ulazi u Antikorupcijsko vijeće


Hrvoje Zekanović već se nametnuo kao jedan od najenergičnijih zastupnika parlamentarne većine i to u HDZ-u nije prošlo nezapaženo. Odlučili su ga poslati u Antikorupcijsko vijeće, u kojem će on zamijeniti HDZ-ovca Sinišu Jenkača. Taj je prijedlog jučer prošao Odbor za izbor i imenovanja i sutra ga još treba potvrditi Sabor. Kako je Nikola Grmoja omiljena Zekanovićeva politička meta, njih će si dvojica sigurno imati što za reći u sklopu Antikorupcijskog vijeća.


Grbin: Možda je Kovačević spreman otkriti nalogodavca


Dio parlamentarne većine je i Dražen Barišić, HDZ-ov zastupnik s optužnicom za zlouporabu položaja, ali Bačić smatra da je »Dragan Kovačević suspektan« zato što je također optužen za ovo kazneno djelo.


– Poštujem presumpciju nevinosti, nikome ne želim ništa staviti na teret. Ali, znam da je zbog tog gospodina oporba tražila pad Vlade jer je njega postavila na čelo Janafa, a sada bi im on trebao postati ključni svjedok, doveo je jučer Bačić u pitanje Kovačevićev kredibilitet.


Grbin je istaknuo da ni on ne brani bivšeg predsjednika Uprave Janafa, ali je podsjetio da »borba protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta počiva i na pokajnicima i onima koji su, da bi zaštitili sebe, spremni govoriti o većim ribama«.


– Ako Kovačević ima takva saznanja, ako je spreman otkriti tko mu je bio nalogodavac i tko je od njega tražio da krši zakone, uvjeren sam da bi to željela čuti javnosti, ali i institucije koje se bave progonom korupcije, rekao je predsjednik SDP-a.