Odgovor šefa diplomacije

Grlić Radman uzvratio na Milanovićeve uvrede: ‘On visi po seoskim birtijama, znamo mi sve gdje se kreće’

P. N.

Foto Davor Kovacevic

Foto Davor Kovacevic

"On ne može umirati od stida jer nema obraza. Mi umiremo od stida, on je svojom politikom pokazao da je najgori predsjednik kojeg smo imali"Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman hitro je odmah odgovorio na uvrede predsjednika Zorana Milanovića na svoj račun.


On ga je, podsjetimo, uz ostalo nazvao princem od kafilerije iz Sesvetskog Kraljevca i poručio mu da bi radio u kotlovnici da ga on nije poslao za ambasadora u Budimpeštu. Uz ostalo je rekao i da je Grlić Radman “glup i teško se izražava”. Više pročitajte OVDJE.


“Ja sam mislio da to govori netko u Hyde Parku, gdje možete staviti 20 centimetara podij i možete lupetati što god hoćete. Ali kad vidite da to govori hrvatski predsjednik. On ne može umirati od stida jer nema obraza. Mi umiremo od stida, on je svojom politikom pokazao da je najgori, najnesposobniji i najdestruktivniji predsjednik kojeg smo imali u povijesti. Mi moramo strancima objašnjavati strancima što on govori ovdje jer ono što on govori ovdje ambasadori to prevode pa nas onda pitaju što to naš predsjednik radi. Ovo što je sada rekao, ovo je na razini klevete, da on govori da je netko izdajnik, da je netko glup”, rekao je Grlić Radman za N1.
Kaže da premijer Andrej Plenković zdušno radi i da BiH nikad nije bila vidljivija.


“On je jedan lijen i nesposoban političar koji će nakon ove izjave nekome namignuti, nasmijati se i otići u neku birtiju. Dok mi predano radimo, on visi po seoskim birtijama. Puno mi znamo što on radi i gdje se kreće”, dodao je.


Za Milanovića je rekao da je veleizdajnik s velikim V. Istaknuo je da Milanović nikad dosad nije govorio o kandidatskom statusu BiH. “Plenković je to spomenuo već 2016. godine”, rekao je Grlić Radman.


“Jučer je u Bruxellesu bila žustra rasprava oko BiH, uvijek imate nekoliko zemalja koje su protiv, ali upravo zahvaljujući Andreju Plenkoviću je postignut najbolji mogući tekst o BiH. Predsjednik Milanović nema uvida, ne sudjeluje ni u jednom procesu. On se ponaša bez kompasa, prije nekoliko mjeseci je uvjetovao članstvo Finske i Švedske u NATO-u izmjenom izbornog zakona, a sad ga uopće ne spominje. Imamo populistički pristup predsjednika Milanovića, koji jeftino prodaje sebe. On ne poznaje karakter BiH, on je opsjenar. On bni docirao, ali bi prebacivao odgovornost na drugoga”, dodao je ministar.


Govoreći o predsjednikovoj karijeri u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ministar je rekao da je Milanović bio lijen.


“Govori da smo u Schengen mogli ući 2016. godine, pa što to nije napravio? On nikakvih postignuća nije napravio dok je bio predsjednik Vlade. Za interese Hrvatske radi predsjednik Vlade Andrej Plenković i cijela ova Vlada, svojom predanošću. Pogledajte što smo sve učinili u ovih 6 godina. Podaci su mjerljivi, mi ne moramo govoriti riječima, nego djelima”, rekao je Grlić Radman za N1 i dodao da Hrvatska ima vanjsku politiku koja je uspješna zahvaljujući premijeru Plenkoviću.