Stav predsjednice o pobuni prosvjetara

Grabar-Kitarović: ‘Štrajk je ustavno pravo, ali djeca imaju pravo na obrazovanje; ovo je rezultat štetne politike Milanovićeve vlade’

P. N.

Reuters

Reuters

'S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju', istaknula je Grabar-KitarovićPredsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se povodom štrajka nastavnika.


‘Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. No, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje’, ističe Kolinda Grabar-Kitarović.


‘Hrvatskim Ustavom i međunarodnim aktima koje smo prihvatili preuzeli smo dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima. S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju’, istaknula je Grabar-Kitarović.
‘Današnje je stanje posljedica štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima’, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.


Predsjednica je pozvala strane da za stolom ‘nađu najkvalitetnije moguće rješenje uzimajući u obzir položaj i dostojanstvo učitelja i nastavnika, ali i financijsku situaciju u državi te interese učenika i svih građana’.


‘Činjenica je da su učitelji jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status, a to je na Vladi i sindikatima da dogovore’, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.