Pomoć

Gotovo 689 tisuća umirovljenika u listopadu dobiva jednokratni energetski dodatak

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Isplata najvećeg iznosa dodatka od 1200 kuna procjenjuje se za oko 97 tisuća umirovljenika s mirovinom do 1850 kunaGotovo 689.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna dobit će novi jednokratni energetski dodatak koji će im biti isplaćen u listopadu, odnosno najkasnije u prosincu ako uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, doznaje se u Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.


Riječ je o pomoći u sklopu Vladina jesenskog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena teškog 21 milijardu kuna te u četiri platna razreda prati indeksaciju mirovina.


Isplata najvećeg iznosa dodatka od 1200 kuna procjenjuje se za oko 97 tisuća umirovljenika s mirovinom do 1850 kuna.
Dodatak u iznosu od 900 kuna isplatit će za 98 tisuća umirovljenika s mirovinom do 2350 kuna.


Najveći broj umirovljenika, njih oko 300 tisuća s mirovinama do 3350 kuna, primit će dodatak u iznosu od 600 kuna, a dodatak od 400 kuna isplatit će za oko 194 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4360 kuna.


Za tu mjeru osigurana su sredstva od oko 462,2 milijuna kuna.


Isplata jednokratnog energetskog dodatka radi ublažavanja posljedica porasta cijena bit će najkasnije u listopadu za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.


Umirovljenicima koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu, pod uvjetom da do 30. studenoga dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za kolovoz.


Ministarstvo će o konkretnom datumu isplate pravodobno obavijestiti javnost.


Prvi tzv. energetski dodatak isplaćen je u svibnju, a broj umirovljenika koji će biti obuhvaćeni novim dodatkom procijenjen je na temelju ukupnog broja umirovljenika koji su primili prvi – njih 689.000.


Maksimalan iznos mirovine za isplatu dodatka u svibnju je iznosio 4000 kuna, a cenzus za isplatu jednokratnog novčanog primanja sada je prilagođen usklađenim iznosima mirovine od 1. srpnja kada su mirovine povećane za 6,18 posto.