Spajanje Hrvatske

FOTO/VIDEO Spojen je Pelješki most: Pogledajte kako je izgledao povijesni dan za Hrvatsku

Portal Novi list, Hina, Marinko Glavan

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Imam neopisivo zadovoljstvo objaviti da je Hrvatska spojena, rekao je Andrej Plenković dodavši kako se radi o projektu koji je bio san mnogih00:35 Spektakularni vatromet je označio kraj velikog dana za Hrvatsku.
Foto galerija: Svečano spajanje Pelješkog mosta Foto: Sergej Drechsler
00:25 Imam neopisivo zadovoljstvo objaviti da je Hrvatska spojena, rekao je Andrej Plenković dodavši kako se radi o projektu koji je bio san mnogih.


Ovo večeras najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, kako realizirati strateške nacionalne interese, cilj hrvatske države, a sve to uz osnaženu poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajenici.


Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i EU, ne razdvaja Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ostat će trajna stečevina svima koji su težili ostvariti ovaj projekt, svehrvatski projekt.”


00:20 Premijer Plenković je u pratnji ministra Butkovića simboličkim prelaskom posljednjeg spojenog segmenta obilježio spajanje konstrukcije Pelješkog mosta.


23:55 Postavljen je i posljednji segment čelične konstrukcije, Pelješki most je konačno spojen!, javilaju je reporteri s mjesta događaja.


23:30  Čeka se i “službeni” završetak spajanja23:11 Ovo je veliki dan za hrvatski narod, uz pomoć prijatelja iz Europe i Kine spojili smo Hrvatsku kroz moderni suverenizam, rekao je premijer.


Plenković: Ovo je svehrvatski projekt i najbolji dokaz što znači članstvo u Europskoj uniji22:50 Na gradilište Pelješkog mosta stigao je i premijer Andrej Plenković s ministrima.


Foto galerija: Premijer Plenković na spajanju Pelješkog mosta Foto: Sergej Drechsler


22:27  Nadam se da su svi građani ponosni na ovaj dan kad se povezuje Hrvatska. To je uspjeh svih nas”, rekao je Luka Bebić, idejni začetnik Pelješkog mosta, ali je odmah javno dao ideju za novi mega-projekt.


Idejni začetnik Pelješkog mosta sada ima ideju za novi mega-projekt: “Ne smijemo prestati sanjati”21:53  Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u srijedu da je Hrvatska Pelješki most čekala 16 godina dok je za neke jednako važne stvari čekala puno duže, poručivši kako je dobro da je most sada ovdje.


Milanović: Dobro je da je Pelješki most ovdje21:17 “Projekt treba biti takav da donese i gospodarski razvoj. Svaki projekt se može opravdati ako imamo potrebu, a ovo je sigurno potreba. Ovo je emocionalan projekt koji puno znači svima u Hrvatskoj. Ovo je svjetli primjer onoga što smo dobili ulaskom u EU”, rekao je Tomislav Petrić, direktor SAFU-a za N1.


21:07 Kako pada noć tako fotografije postaju još i atraktivnije. Još uvijek se čeka da se krene sa završnim postupkom spajanja.

Foto galerija: Pelješki most: Spajanje zadnje sekcije Foto: Sergej Drechsler


20:50 Oglasio se i predsjednik Zoran Milanović koji je večeras sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vela Luke. Predsjednik je naglasio je da 16 godina od ideje do realizacije i nije tako dugo razdoblje za ovako velik projekt, piše HRT.


– O nekim stvarima se duže priča, pa se ne napravi ništa. Čekala je Hrvatska puno duže na neke jednako važne ili još veće stvari. I dobro je da je most ovdje.


  NOVO 20:12 Spajanje mosta i spajanje Hrvatske. Ove fotografije su zaista za povijest.


Foto galerija: Pelješki most: Spajanje Hrvatske Foto: Sergej Drechsler


NOVO 19:59 Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić Pelješki je most nazvao generacijskim projektom, kakav se ne ostvaruje često.


Šef Hrvatskih cesta: Izgradnja pristupnih cesta i objekata bit će iznimno zahtjevnaNOVO 19:45 Naši reporteri Marinko Glavan i Sergej Drechsler prošetali su Pelješkim mostom. Pogledajte galeriju


Foto galerija: Šetnja po Pelješkom mostu Foto: Sergej Drechsler


NOVO 19:43   “Ovo je projekt svih projekata, najvažniji infrastrukturni projekt danas u Hrvatskoj, kojim se danas, nakon tristo godina, čeličnom konstrukcijom spaja krajnji jug s ostatkom hrvatskog teritorija, rekao nam je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na Pelješkom mostu.


Butković: “Značaj Pelješkog mosta je nemjerljiv. Mostarine neće biti ni sada ni nikada”
Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most bit će u srijedu navečer potpuno spojen od Komarne do Brijeste što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske, no ostvarenje toga sna i velikog uspjeha nije prošlo ni lako ni bez problema.


San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Europske unije. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju ključnog projekta koji će obilježiti iduće godine.


No i prije toga, još u svibnju 2013. godine, Europska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje kako bi se povezao jug Hrvatske s ostatkom države.


Foto galerija: Spajanje Pelješkog mosta Foto: Sergej Drechsler


Hrvatske ceste izradile su Prijavu velikog projekta (Major Project Application, tzv. aplikacija) za projekt Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, da bi Vlada  “Odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom” popratila riječima da se time jača prometna povezanost Dalmacije s ostatkom zemlje, što je ujedno i dio Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. do 2030.


Radilo se o najvažnijem geostrateškom projektu  u Republici Hrvatskoj,  projektu od nacionalnog interesa, a čijom će se izgradnjom konačno  dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske.


Foto galerija: Spajanje Pelješkog mosta (2) Foto: Sergej Drechsler


Projekt koji je uključivao nekoliko faza, od kojih je najvažnija izgradnja Pelješkog mosta, sam po sebi je obiman, budući da je posao velik i u njemu se vrti velik novac, znalo se da će biti i problema.


Foto galerija: Ministar Butković na Pelješkom mostu Foto: Sergej Drechsler


Ukupna vrijednost projekta procjenjivala se na 420,3 milijuna eura i uključuje izgradnju mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona.Nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo potvrdu JASPERS-a, slijedom razmatranja projektne dokumentacije (tehničke, financijske i okolišne),da je projekt dobro pripremljen te da je prijava uredna, Europska komisija je donijela Odluku o prihvaćanju sufinanciranja projekta i to u iznosu od 357 milijuna eura. JASPERS je, podsjetimo, partnerstvo Europske komisije (Glavna uprava za regionalnu politiku), Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Kreditanstalt für Wiederaufbau, a riječ je o instrumentu tehničke pomoći državama članica EU-a kojima se pruža potrebna potpora za izradu visokokvalitetnih velikih projekata koji će se sufinancirati iz fondova EU-a.Objavom natječaja za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i izgradnju pristupnih cesta označen je početak najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj financiranog iz fondova Europske unije.


Ne zaboravimo ni da su deseci milijuna kuna potrošeni za otkup zemljišta za gradnju mosta i pristupnih cesta od lokalnog stanovništva.


Sam most integralne je hibridne konstrukcije, s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest  centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.


Duljina mosta od osi do osi upornjaka iznosi 2.404 metara, ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2.440 metara, a plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom skupinom BiH 200 puta 55 metara.


Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta u Hrvatskoj Marjan Pipenbaher  krajem studenoga 2017. godine javno je prezentirao kako je projektantski nastao Pelješki most rekavši: “Ovo je moje životno djelo”.