Gradonačelnik Zagreba

FOTO Tomašević obišao Centar za istraživanje bioraznolikosti Sciurus

Portal Novi list, Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Centar „Sciurus“ bavi se istraživačkim aktivnostima na zaštiti i unapređenju urbane bioraznolikosti, a nalazi se u parki MaksimirGradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je u petak Centar za istraživanje bioraznolikosti „Sciurus“, istaknuvši kako zaštita zelenih površina u gradu pridonose ublažavanju posljedica klimatskih promjena i da su koncepti zaštite prirode iz altruističnih razloga, iza nas.


Centar „Sciurus“ bavi se istraživačkim aktivnostima na zaštiti i unapređenju urbane bioraznolikosti te provođenjem akcijskog plana zelene infrastrukture u Zagrebu, a nalazi se u parku Maksimir.


Foto galerija: Otvoren Centar za bioraznolikost u parku Maksimir Foto: Davor Kovačević


„Koncepti zaštite prirode iz perspektive altruizma su iza nas. Sve zelene površine u gradu doprinose ublažavanju posljedica klimatskih promjena poput toplinskih udara usred ljeta, različitih poplava i bujica te ekstremnih vremenskih uvjeta kojih će biti sve više“, istaknuo je gradonačelnik tijekom obilaska Centra.
Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji unutar gradskog centra ima park šumu veličine Maksimira, u kojem, primjerice, stanuje više od 100 vrsta ptica, dodao je.


„Imamo puno prirode unutar grada, zato trebamo i dalje podupirati ovakve projekte i širiti zone zaštićene prirode“, rekao je Tomašević.


Centar za istraživanje bioraznolikosti ipak je dobio ime po vrste crvene vjeverice koji obitava u maksimirskom parku. Nastao je u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu“ vrijednog 4,7 milijuna eura.


Nakon njegove provedbe, uređeni su prostori Centra te je nabavljena nova oprema koja će pomoći u dobivanju novih, kvalitetnih informacija, kazala je ravnateljica Javne ustanove Maksimir, Nika Dolenc.


„Dobili smo dron, kamere, sustav za označavanje životinja, mikroskope, sve ono što koristi stručnoj službi u njihovom radu i provođenju znanstvenih istraživanja“, izjavila je ravnateljica


Projekta „Gradski prozori u prirodu“ proveden je pod vrlo zahtjevnim okolnostima, poručio je voditelj Jurica Ambrošić.


On je provođen u jeku pandemije, zagrebačkog i petrinjskog potresa, došlo je i do problema s građevincima, odnosno s nabavom robe i opreme, ali uz puno dobre volje i pomoć institucija došli smo do pozitivnog kraja, rekao je Ambrošić.


Projekt je proveden u suradnji sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje EU projekata, a ravnatelj agencije Dragan Jelić rekao je kako je Grad Zagreb vrlo dobar korisnik projekata iz europskih fondova


„Zajedno surađujemo na pet projekata vrijednih preko 65 milijuna eura, a kad uključimo institucije i firme u vlasništvu Grada, imamo 26 projekata u vrijednost od oko 260 milijuna eura“, dodao je Jelić.