Izborni hit

FENOMEN MOŽEMO! U Zagrebu su na pragu vlasti, a vijećnike su dobili u svakom gradu u kojem su izašli na izbore

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Osim u Zagrebu, Možemo! je velik uspjeh ostvario i u Istri, gdje su osvojili 16,8 posto glasovaZAGREB – Na ovim lokalnim izborima Hrvatskoj se dogodio novi politički fenomen, a zove se Možemo!. Gdje god su na izborima 16. svibnja nastupili, prošli su u gradska vijeća i županijske skupštine, a njihovi kandidati bore se u drugom krugu za Grad Zagreb, gdje je Tomislav Tomašević protiv Miroslava Škore, ali i u Pazinu gdje Suzana Jašić napada IDS-ovog Renata Krulčića. U većini gradova u kojima su nastupili, bez njih se vlasti neće moći formirati.


Podaci o izbornom uspjehu Tomislava Tomaševića u Zagrebu u prvom krugu dobro su poznati – on je osvojio čak 45 posto glasova, ili 147.000 glasova Zagrepčana, a to je više nego što je ikad u prvom krugu dobivao Milan Bandić. Možemo! je u Gradskoj skupštini ostvario gotovo apsolutnu pobjedu, i nedostaje im svega jedan glas za formiranje skupštinske većine, o čemu već postoji načelni dogovor sa SDP-om. No, manje je poznato da je lista platforme Možemo! u Gradskoj skupštini zapravo osvojila čak 130.000 glasova, a to je više nego zbroj glasova svih ostalih lista i stranaka, uključujući SDP, HDZ i Domovinski pokret čiji kandidat Miroslav Škoro s 12,1 posto glasova ulazi u drugi krug.


Bez alibi-lista


Ukupno, Možemo! je u Hrvatskoj na ovim izborima osvojio 41 mandat u gradovima, a pritom treba reći da su nastupili u samo osam gradova, odnosno županija – Zagrebu, Rijeci, Puli, Karlovcu, Pazinu, Dubrovniku, Splitu i Osijeku. Organizirali su se tako da izađu samo u mjestima i županijama gdje i inače imaju organizacije i aktivno rade, umjesto da formiraju alibi-liste ili alibi-kandidate, i to im je osiguralo uspjeh.
Osim u Zagrebu, Možemo! je velik uspjeh ostvario i u Istri, gdje se njihov rast može dovesti u direktnu vezu s padom IDS-a i SDP-a, drugih lijevih opcija. U Puli o vijećnicima platforme Možemo! ovisi formiranje većine u Gradskom vijeću – osvojili su četiri mandata, odnosno čak 16,8 posto glasova, i imaju jednak broj vijećnika kao nezavisni Filip Zoričić, koji je kandidat protiv IDS-a u drugom krugu za gradonačelnika. Usporedbe radi, SDP je na izborima za Gradsko vijeće Pule osvojio 14 posto, i mandat manje. Možemo! će, kako najavljuju, u Gradskom vijeću biti spreman podržati većinu Filipa Zoričića ako je bude pokušao formirati nakon drugog kruga, ali ga na samim izborima ne planira podržati, i ostaje vjeran svom samostalnom izbornom nastupu. Očekuje se da ni u kojoj varijanti neće podržati IDS, nego da će koaliciju na kraju činiti Zoričić, SDP i Možemo!, te bi zbog toga IDS prvi put mogao izgubiti većinu u Puli, čak i ako njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Elena Puh Belci pobijedi 30. svibnja.


Jadranska obala


Na izborima za gradonačelnika u prvom krugu također su prošli dobro – njihova kandidatkinja Dušica Radojčić osvojila je 14,5 posto glasova. Na razini Istarske županije, Možemo! je bio na četvrtom mjestu, sa skoro 10 posto glasova. Najveći uspjeh postignut je u Pazinu, gdje je Suzana Jašić ušla u drugi krug protiv IDS-ovog Renata Krulčića, i osvojila je 35 posto glasova, te se u nedjelju bori za mjesto gradonačelnice. Velik uspjeh Možemo! je postigao i u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci – bez njihova dva vijećnika također nema formiranja većine u Županijskoj skupštini, gdje ih Zlatko Komadina već javno poziva na suradnju, ali oni čekaju rasplet u drugom krugu. Kandidata za župana nisu imali, ali su za Skupštinu osvojili oko 6 posto glasova. U Gradu Rijeci na njih SDP isto računa, jer su također prošli u lokalni parlament sa 7,6 posto i imaju dva vijećnika, dok je njihov kandidat za gradonačelnika Nebojša Zelič ostao na oko pet posto.


U splitsko Gradsko vijeće ušli su s respektabilnih 10 posto glasova, a u Osijeku sa 7,3 posto. U Karlovcu, na izborima za Županijsku skupštinu Možemo! je osvojio 8 posto glasova, a za Gradsko vijeće čak 14,6 posto, i jasno je da su ondje preuzeli glasove Živog zida koji je kao matična baza Ivana Vilibora Sinčića na nizu prošlih izbora bio u tom gradu dosta prisutan. Na koncu, Možemo! ima snagu i na jugu Hrvatske, gdje nastupaju zajedno s platformom Srđ je naš – u Županijskoj skupštini njihovi vijećnici ušli su s više od 9 posto podrške, a u Dubrovniku čine drugu snagu, odmah iza HDZ-a i daleko ispred SDP-a, Mosta i drugih, s čak 14,1 posto glasova, dok je njihov kandidat za gradonačelnika u prvom krugu Đuro Capor u prvom krugu ostvario 12,2 posto.


Kontinuirani uspon


Uspon platforme Možemo! započeo je na prošlim parlamentarnim izborima, kad su u Saboru osvojili čak sedam mandata, no danas su na šest nakon što su Radnička fronta i Katarina Peović napustili zajednički klub. Mnogi ih već nazivaju liderima oporbe, s obzirom na drastičan pad SDP-a i njihov rejting od svega 15 posto. Pritom je najvažniji trend – dok SDP stalno pada, Možemo! je u usponu gdje god se pojavi.