DECANTER

Fantastična godina za Hrvatsku na najvažnijem vinskom natjecanju. Nagrađena i žlahtina PZ Vrbnik

Edi Prodan

Marinko Vladić, PZ Vrbnik / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Marinko Vladić, PZ Vrbnik / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Ocjena "fantastična godina za Hrvatsku" stigla je od Decanterovih stručnih sudaca utemeljena na činjenici da čak tri vina stigla do platinastog odličja, a još njih 11 do zlataFantastična godina za Hrvatsku! Čak tri hrvatska vina – Kozlovićeva Selekcija malvazija 2017, Cattunarova Nono 4 Terre 2015, te Graševina de Gotho 2018 s po osvojenih 97 bodova stigla do platinaste nagrade.


Ocjena “fantastična godina za Hrvatsku” stigla je od Decanterovih stručnih sudaca utemeljena na činjenici da čak tri vina stigla do platinastog odličja, a još njih 11 do zlata. Lani primjerice nije bilo ni jedne platine, dok je zlato osvojilo sedam vina.


Ovogodišnja zlata pripala su Fakinu za teran, Pilatu za Malvaziju istarsku, Rossiju za Templara riserva Malvazija, Štamparu i vinu Urban White Extra Brut, Tercolu za Campi del Bosco, Testamentu za dva vina – Pošip i Babić, Tomazu za Barbarossu i Sesto sento Malvaziju te na kraju za Vina Istra – Festigia Malvazija te Vina laguna – Festigia Castello.
Hrvatskim je vinima pripalo i 67 srebrnih te 88 brončanih medalja među kojima je, po prvi put na Decanteru vrbnička Zlatna Žlahtina PZ Vrbnik kojoj je pripalo 88 bodova. Na kraju s preporukom se moralo zadovoljiti 56 hrvatskih vina.


Najveća senzacija bila je Moldavija čija su dva vina – Asconi’s Sol Begru Cabernet Sauvignon Rosé 2019 and Purcari Viorica de Purcari 2019 – ušla među 50 najboljih svjetskih vina. Najviše medalja je, tradicionalno, otišlo u Francusku – 3137, od čega je 12 njih dobilo titulu “best in show”.


Ukupno je, uz Top50 najboljih vina deklariranih kao “best in show” ovogodišnjeg izbora, dodijeljeno 178 platina, 537 zlata, 5234 srebra kao i 7508 brončanih medalja.


Decanter World Wine Awards je u svom 17. izdanju bio u poprilično teškoj situaciji. Njegov je žiri činilo svega118 vinskih eksperata, dok je u normalnim godinama, neopterećenim pandemijom, ta brojka bila i značajno veća od 200. Samo je ocjenjivanje trajalo od 1. do 28. kolovoza, a koliki je to posao govori i činjenica da su pred sobom imali uzorke 16.518 vina iz 56 država.


Da je sve bilo uobičajeno, među Decanterovim sucima bila bi i tri predstavnika Hrvatske – Mario Meštrović, Siniša Lasan i Saša Špiranec, no oni, kao ni  suci iz ostalih zemalja izvan Velike Britanije, zbog koronavirusa ove godine nisu sudjelovali u ocjenjivanju.


Oduševljenje u Vrbniku


Silna je radost nakon saznanja rezultata zavladala u Vrbniku, na mori gdje se nalazi PZ Vrbnik.


Posebno su zadovoljni bili enolozi Marinko Vladić i Domink Grškovkić koji su ustvrdili da je bronca za njihovu lanjsku Zlatnu Žlahtinu najveće priznaje koje je ikad za neko vino stiglo u Vrbnik.


– Fantastično, vjerovali smo, sad smo i prezadovoljni. Tim više jer skupiti ovoliko bodova za vino koje se nalazi u serijskoj proizvodnji, dakle nije neka od posebnih berbi ili rezervi, još je veća radost.


Potvrda je to dobrog rada u vinogradima, kao i u našem novom podrumu.


Svakako, u ovim teškim vremenima svima nama to je jako, jako veliki poticaj da nastavimo putem kvalitete, istaknuli su nam Vladić i Gršković.