ONLINE EVIDENCIJA

Država otvorila portal e-Obnova: Omogućeno elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada

Hina

foto Davor Kovacevic

foto Davor KovacevicZAGREB – Od četvrtka je u funkciji portal e-Obnova za elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada. izvijestio je je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.


“Ostvarena je naša želja da odemo prema građanima što je više moguće, u smislu pojednostavljenja potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za obnovu”, kazao je Horvat nakon sjednice Vlade istaknuvši da se od danas zahtjev za obnovu može podnijeti i elektroničkim putem, na portalu e-Obnova.


Dodao je da je time zaokružen proces pojednostavljenja ishođenje potrebne dokumentacije za obnovu.
“Jedna takva integrirana aplikacija daje nam mogućnost da elektroničkim zaprimanjem zahtjeva i službenici ministarstva koji će raditi na generiranju odluka automatizmom preuzimaju te podatke koji se upisuju u sam zahtjev. Prvi sljedeći korak koji će biti i sastavni dio tehničkog aplikativnog rješenja bit će i automatizam u generiranju odluka, taj administrativni posao pojednostavimo što je više moguće”, poručio je Horvat.


Pristup aplikaciji, koja se nalazi na adresi https://eobnova.gov.hr, omogućen je svim fizičkim i pravnim osobama putem sustava e-Građani.


Horvat je podsjetio je da su u protekla dva tjedna otvoreni dislocirani uredi tog ministarstva u Sisku, Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Lekeniku te najavio da je u završnoj fazi opremanje info centra obnove u Zagrebu


Informativni centar Obnova u Zagrebu trebao bi se, prema najavi, otvoriti do 15. ožujka u centru Zagreba, a u tom prostoru smjestit će se službenici tog ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te djelatnici Pravne klinike.


Tako će se omogućiti građanima Zagreba da na jednom prostoru dobiju informacije o predaji zahtjeva za obnovu te da na tom mjestu i podnesu zahtjev, istaknuo je Horvat.


Na novinarski upit kako komentira nepravomoćnu presudu Upravnog suda kojom je ukinuta odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa u aferi “Drimia”, Horvat je kazao da vjeruje da sudovi rade svoj posao.


Komentirajući izjavu Karamarka da se HDZ u to vrijeme prema njemu ponio kukavički, kazao je da je to “vrlo subjektivna i paušalna ocjena”.