Mještani očajni

Dramatična najezda marokanskih skakavaca u Dalmatinskoj zagori: ‘Ima ih na milijune…’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

"Pojeli su mi sav cvijet! Krumpir mi je bio dva dana u cvatu - trećeg dana ni cvata ni ničega! Sad će krenuti u napad na krastavce"Dalmatinska zagora se posljednjih dana suočava s pravom najezdom skakavaca. U selu Štikovu podno Svilaje kažu da im rojevi opsjedaju polja, okućnice i puteve, te uništavaju mlade sadnice povrća.


Mještani su očajni, tvrde da ih ima na milijune i da se vraćaju u ovo doba već četvrtu godinu zaredom.


“Ove godine posebno! I lani ih je bilo, a ove godine još više! Svake godine sve više i više”, kaže Đuro Nenadić iz Štikova za HRT, a njegova sumještanka Marta Knežević najviše se boji da joj ne uđu u vrt.
“Pojeli su mi sav cvijet! Krumpir mi je bio dva dana u cvatu – trećeg dana ni cvata ni ničega! Sad će krenuti u napad na krastavce”, kaže Vida Knežević.


Iako im je podrijetlo afričko, ovi se skakavci ne smatraju invazivnom vrstom – kaže struka.


“Riječ je o marokanskom skakavcu, koji je već duži niz godina prisutan i u Hrvatskoj. Tek u pojedinim godinama, kada dođe do njihova pretjeranog namnožavanja, kada se razviju u vrlo velikim rojevima – tada ih opažamo”, pojašnjava Aleksandar Mešić, predstojnik Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Dodaje da u narednim godinama možemo očekivati još više takvih situacija, pogotovo uzmemo li u obzir sve toplije zime uslijed klimatskih promjena.


Grad Drniš već je zbog lanjske najezde kontaktirao s tvrtkom s kojom ima ugovor za tretiranje nametnika.


“I oni su nam rekli da bude najčešće privremena najezda uslijed velikih kiša, što smo sad imali. Oni imaju svoje neke rute i ako se zadrže kratko tu, zapravo nemamo što napraviti, kaže Šime Cigić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša grada Drniša, piše HRT.