Epilog

Domovinci nisu mogli startati gore. Za pregovore s HDZ-om trebali su posuditi Petrova

Dražen Ciglenečki

hoto: Patrik Macek/PIXSELL

hoto: Patrik Macek/PIXSELL

Sve što je pregovarački tim DP-a trebao zatražiti od Plenkovića je ono što je predsjednik HDZ-a ranije prepustio Mostu, kako bi mogao sastaviti VladuAndrej Plenković, što je prirodno, primarno vodi računa o interesima HDZ-a, ali nikako se ne bi moglo reći da zanemaruje svoje koalicijske partnere. Štoviše, prema svima njima je dosad bio galantan. Na listi HDZ-a su i na ovim izborima put do Sabora pronašli HSLS, HDS i Marijana Petir, a pomogao je Plenković 17. travnja i HNS-u da zadrži parlamentarni status i ne nestane u političkom ništavilu. Bez HDZ-a i Plenkovića nitko od njih, ni Dario Hrebak ni Hrvoje Zekanović ni Predrag Štromar, ne bi više bio u Saboru.


Nije Plenković škrtario ni kada je sastavljao svoje vlade. Nakon izbora za Sabor 2016., na kojima je Plenković prvi put vodio HDZ, ta je stranka osvojila 61 zastupnički mandat i potrebno joj je za okupljanje većine bilo 13 Mostovih zastupnika. I Plenković se nije puno cjenkao, dao je mostovcima mjesta predsjednika Sabora i potpredsjednika Vlade te četiri ozbiljna ministarska resora, unutarnje poslove, pravosuđe, upravu i zaštitu okoliša. Nije ta koalicija dugo potrajala, Most je otpao i nadomjestio ga je HNS. Narodnjake je ova odluka raskolila i donijeli su Plenkoviću svega pet zastupnika, ali presudnih, i on ih je za to nagradio pozicijama potpredsjednika Vlade i dužnostima ministara graditeljstva i obrazovanja.


U drugom premijerskom mandatu je Plenković u Vladu uveo SDSS, odužujući im se za lojalnost mjestom potpredsjednika. Nije, dakle, Plenković naročito težak pregovarač. Zato je potpuno neshvatljivo što se to ovaj tjedan dogodilo Domovinskom pokretu.


Isti omjer
HDZ je u pregovore sa strankom Ivana Penave ušao sa 61 mandatom, nasuprot njezinih 13. Omjer je, znači, bio isti kao prije osam godina. Sve što je pregovarački tim DP-a trebao zatražiti od Plenkovića je ono što je predsjednik HDZ-a ranije prepustio Mostu, kako bi mogao sastaviti Vladu. Njih četvorica hrvatskih muževa su, međutim, prošla kao – bosi po trnju. Izašli su u srijedu pokunjeni iz Banskih dvora, s mjestom potpredsjednika Sabora, Ministarstvom poljoprivrede, energetikom i još nepostojećim resorom za demografiju?! Imali su iza sebe 200 tisuća birača i 13 zastupnika, ispred sebe Plenkovića koji je poznat kao prilično širokogrudan prema onima bez kojih ne može, a Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna bili su od njega u stanju izvući tek nabrojeno.


U redu, zbrinut će stranka još niz svojih ljudi, dobit će desetak državnih tajnika i sigurno pregršt sinekura po javnim poduzećima, agencijama, zavodima… Ali, nema u svemu tome apsolutno nikakve političke supstance. O Domovinskom pokretu se sudaraju dvije suprotstavljene percepcije. Prema jednoj je to stranka opasnih nacionalističkih ekstremista koji su, kako to tvrdi Plenković, inspirirali oružanog napadača na sjedište Vlade na Markovom trgu, a ne nedostaje ni analiza da je DP projekt osmišljen samo da bi pojedinci, u kooperaciji s HDZ-om, nalegli na nacionalne resurse i beskrupulozno ih iskorištavali.


Ako u vrhu Domovinskog pokreta ima ljudi koji odgovaraju objema predodžbama, onda je logično bilo da su Penava i ekipa, osim bezveznih i resora u kojima se vrti novac, uzeli Plenkoviću i neki dominantno vrijednosno obojen, kroz koji bi stranka pretežitom dijelu svojih birača odašiljala poruke o kroatiziranju Hrvatske i ispravljanju anomalija Plenkovićeve globalističke politike, zbog kojih su oni i glasovali za nju. Plenković ne da, primjerice, kulturu? Nema problema, prekidamo pregovore dok se ne predomisli. Tako su se DP-ovci trebali postaviti tijekom pregovora, ako im je cilj na duže staze baviti se politikom. Je li Plenković 2016. nudio Mostu MUP? Naravno da nije, rado bi ga ostavio HDZ-u. No, nije imao izbora, a u sličnoj je situaciji bio i sada.


Da je Domovinski pokret mogao za pregovore posuditi iz Mosta Božu Petrova, vjerojatno bi danas Penava pucao od sreće, a simpatizeri bi ga slavili.


Ovako, Penava je u srijedu press konferenciju, na kojoj je iznosio detalje o portfoliju DP-a u izvršnoj vlasti, odradio u turobnom raspoloženju, kao da se oprašta sa svima prije odlaska u JNA.


Razočaranje birača


Facebook profil DP-a je, pak, u tolikoj mjeri bio zatrpan komentarima ogorčenih pristaša da su oni naprosto blokirani. Jer, prosječnom biraču Domovinskog pokreta, koji se godinama napajao agitpropom iz televizijske emisije Bujica, ništa ne predstavlja to što će neki Penavin ministar eventualno pogodovati vlastitim poslovnim interesima ili raditi na suzbijanju svinjske kuge. U slučaju da razočaranje birača poprimi takve razmjere da DP-u za mjesec dana izmakne mandat u Europskom parlamentu, bit će to odmah znak za alarm u stranci. Možda bi uslijedilo i daljnje osipanje u Klubu zastupnika, nakon što je Josip Jurčević već odbio podržati Vladu u kojoj je i njegov Domovinski pokret.


Uglavnom, domovinci nisu mogli startati gore, a Plenković je ispao kralj pregovora o vladi.


Em je, na radost HDZ-a, koaliciju napustio SDSS, što je zahtijevao DP, em je premijer svojim ključnim partnerima uspio uvaliti bofl robu i još usput postići da ih mediji i suparnički političari prikazuju kao obične grabežljivce, kojima je hrvatstvo tek parola.


Rezultati 17. travnja nisu bili po volji Plenkoviću, nije to ni javno skrivao proklinjući preveliki odaziv, ali sve je nadoknadio u postizbornom play-offu s politički nevještim Domovinskim pokretom.