Ni stranci nisu skroz izostali

Domaći turisti spasili Uskrs na Kvarneru: Neki su za produženi vikend imali neočekivano pristojnu popunjenost

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U Opatiji je blagdane provelo oko 1.500 gostiju, nešto više od 1.000 na Lošinju, a oko 1.300 na Rabu. Najviše su to bili domaći gosti, a među malobrojnim strancima prednjačili su NijemciRIJEKA – Domaći gosti očekivano su obilježili uskrsne blagdane na Kvarneru. Loše epidemiološke brojke kod nas, ali i drugdje, zatvaranja i strogi režimi prelaska granica u emitivnim zemljama učinili su svoje, tako da je stranih gostiju bilo vrlo malo. Iako, treba reći, nisu sasvim izostali.


Domaćini su imali u pripremi i neke manifestacije, no blagdani su zbog pogoršane epidemiološke situacije prošli bez toga. Na Kvarneru je tijekom blagdana zabilježeno otvaranje niza objekata, mahom hotelskih, što većih, što manjih pa je, prema podacima Turističke zajednice Kvarnera, radilo 70-ak hotela. Neki manji hoteli, kao onaj u Iki ili u Vrbniku, imali su čak i vrlo dobru popunjenost, a 400-tinjak gostiju je bilo i u hotelu u Novom Vinodolskom. Isto tako, nekolicini kampova koji su radili i tijekom zime, pridružilo se još njih upravo otvaranjem pred blagdane pa je radilo i dvadesetak kampova.


U Opatiji je, tako, uskrsne blagdane provelo oko 1.500 gostiju koji su ostvarili 4.500 noćenja, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Opatije.


Hotelski smještaj
– Prvenstveno se radi o domaćim gostima, a slijede gosti iz SAD-a, Njemačke, Austrije, Češke i Italije. Većina noćenja ostvarena je u hotelskom smještaju, i to čak 82 posto, kazala je Suzi Petričić, direktorica TZG-a Opatije i dodala kako se gostima koji su noćili u Opatiji svakako trebaju pridodati brojni jednodnevni posjetitelji koji su uživali u atmosferi blagdanski uređene Opatije.


Nešto više od tisuću gostiju boravilo je tijekom vikenda na otoku Lošinju. Kao i na opatijskom području, i ovdje se mahom radi o domaćim turistima. Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja, potvrdio je da su uskrsni vikend obilježili upravo gosti iz Hrvatske.


– Hrvatski gosti su zastupljeni s udjelom od gotovo 90 posto u ukupnim dolascima i sa 78 posto u noćenjima, kojih je ukupno ostvareno oko 3.700. Među strancima, na prvom su mjestu gosti iz Njemačke s udjelom od 7,5 posto, oko tri posto udjela su ostvarili gosti iz Češke, a tek nekih dva posto gosti iz Slovenije i Austrije, pojasnio je direktor lošinjskog TZ-a. Dodao je kako je najviše gostiju odabralo hotelski smještaj, njih 600-tinjak. Svakako kampove je, pak, za blagdane izabralo oko 250 gostiju, što nije mala brojka s obzirom na doba godine. Da podsjetimo, lošinjski kamp Čikat je radio cijelu zimu, a uoči blagdana otvorili su se još i kampovi Lopari i Rapoća. U privatnom smještaju izostao je značajniji dolazak turista. Naime, obiteljski smještaj prijavio je 60-ak gostiju.


Teški trenuci


Na području grada Raba je, pak, od Velikog petka pa do Uskrsnog ponedjeljka ostvareno oko 1.300 noćenja. Prema podacima Turističke zajednice grada Raba, lani je zabilježeno tek oko 350 noćenja.


– Lanjski su uskrsni blagdani prošli u kompletnom zatvaranju, dok su ovogodišnji blagdani, uz otvorene ugostiteljske objekte te epidemiološke mjere, ali bez ograničenja kretanja unutar države, dale mogućnost makar malog turističkog prometa. Ovaj skroman rezultat, međutim, tek je 26 posto od onog ostvarenog u 2019. godini, kada je za uskrsne blagdane ostvareno gotovo 4.900 noćenja, rekla je Ivana Matušan, direktorica TZG-a Raba, dodajući da su, kao uostalom i u svim drugim destinacijama, većinu noćenja, čak 820, ostvarili domaći turisti. Strani gosti ostvarili su nekih 460 noćenja, od čega oko polovice gosti iz Njemačke.


– Takav je rezultat i razumljiv, s obzirom da najvažnija emitivna tržišta Raba trenutno proživljavaju teške trenutke zatvaranja, rasta broja novooboljelih od koronavirusa i slično. S obzirom na to da su na području grada Raba bila otvorena dva hotela, i to Vile Arbia s cjelogodišnjim poslovanjem te Valamar Padova koji je otvorio 1. travnja, u hotelima je zabilježen najveći broj noćenja, njih 741, slijede objekti u domaćinstvu te nekomercijalni smještaj, dodala je direktorica rapskog TZ-a. Istakla je i kako će na daljnji tijek turističkih kretanja utjecati svjetska pandemija koronavirusa, ali i kako se lokalno stanovništvo nosi s njom, tako da Ured TZG-a Raba apelira na stanovnike Raba da se drže propisanih protuepidemijskih mjera i uputa, kako bi se pandemija držala pod kontrolom te time omogućili preduvjeti za ovogodišnju, iznimno važnu turističku sezonu.


Najviše krčkih gostiju u kampovima


Oko 430 gostiju boravilo je ovih dana na području grada Krka. I to uglavnom u kampovima.


– S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom, značajno pooštravanje mjera na našim glavnim emitivnim tržištima te lošiju epidemiološku situaciju na Kvarneru, na području grada Krka je ostvaren turistički promet prvenstveno u kampovima. Odnosno, na našem području boravili su gosti čiji je preferirani smještaj bio onaj više kategorije, koji nudi kvalitetu i omogućuje privatnost gostiju, kao i pridržavanje propisanih mjera, rekla je Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice grada Krka, dodajući kako je za blagdane ostvareno oko 1.700 noćenja, odnosno nešto manje od petine uskrsnog prometa iz 2019. Daleko najviše noćenja ostvareno je u Ježevac Premium Camping Resortu, a uz ovaj kamp, otvoreni su i manji Camping Bor te dva manja hotela, hotel Maritim i hotel Marina.


U privatnom smještaju je, pak, ostvareno tek 200-tinjak noćenja. I ovdje su broj jedan bili domaći gosti s gotovo 900 ostvarenih noćenja. Oko 400 noćenja su ostvarili Nijemci, 85 Česi… S time je došlo do značajnog povećanja turističkog prometa domaćih gostiju u komercijalnom smještaju. Inače, i pretkrizne 2019. kampovi su bili najjači s oko 4.900 noćenja, međutim, najveći pad se bilježi kod hotelskog smještaja koji je s preko 2.600 noćenja u 2019., pao na ovogodišnjih 26 noćenja. U TZG-u Krka ističu i interes za novim projektom Camino Krk.


– Camino Krk je novi projekt koji je inicirao TZG Krka, a u koji su se u posljednje vrijeme uključili i ostali lokalni TZ-i na otoku Krku, a koji je i uz ostalu outdoor ponudu, proizvod koji najviše nudimo u ovom epidemiološkom načinu poslovanja i za koji bilježimo ogroman interes, ukazala je Kovačić.


Na crikveničkoj rivijeri gosti birali obiteljski smještaj


Na području Crikvenice za uskrsni vikend su boravila 243 gosta, što je daleko veći broj nego lani kada ih je, s obzirom na lockdown, bilo tek – osam, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Crikvenice.


– Za uskrsni vikend ukupno je u komercijalnom smještaju ostvareno 899 noćenja, za razliku od prošlogodišnjih rezultata, kada je ostvareno 248 noćenja. Najveći udio od 54 posto noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske, slijede gosti iz Njemačke, Poljske, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja, pojasnila je Marijana Biondić, direktorica TZG-a Crikvenice. Dodala je kako je ustvari najveći udio noćenja ostvaren u objektima u domaćinstvu, dakle kod privatnih iznajmljivača, slijede kampovi, ostali ugostiteljski objekti za smještaj te hoteli. Pri tome su, istaknula je, sve vrste objekata, osim nekomercijalnih, zabilježile povećanje.