Vremenska prognoza

Do vikenda ćemo se skidati čak i u kratke rukave, a onda slijedi nagla promjena – ponegdje će biti i snijega

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NLPremda ni prošlih dana, pa ni tjedana i mjeseci nije bilo osobito hladno, sljedećih dana bit će još toplije, u srijedu i u četvrtak uz najvišu temperaturu često i oko 20 °C. Kao da je kasno proljeće, a ne još ni sredina ožujka. Stoga će mnogima dobro doći kratki rukavi i sunčane naočale, a zaštitne kreme samo onima vrlo osjetljive kože, budući da je UV indeks još samo umjeren. Pritom će u srijedu prijepodne još biti dosta oblaka, osobito u sjevernijim kopnenim krajevima, gdje je moguća i gdjekoja kap kiše, a u četvrtak će sunčanih sati diljem Hrvatske i okolice biti još i više, uz često umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. 


Već od petka opet oblačnije i malo manje toplo, uz povremenu mjestimičnu kišu, tijekom vikenda ponegdje u višem gorju vjerojatno i malo snijega, a na Jadranu umjerena i jaka bura, posebice na sjevernom dijelu i s olujnim udarima.


Za razliku od temperature zraka sljedećih dana – iznadprosječno visoke za ožujak, ali ne i osobito rijetke, ono što nam se događalo prošlih godina uistinu je iznimno, ne samo na lokalnom nivou, na kojem je prošla godina ponegdje bila čak i rekordno topla, nego i na globalnom, o čemu je Svjetska meteorološka organizacija objavila i posebno izvješće. U njemu je, među ostalim, potvrdila da je posljednje desetogodišnje razdoblje, te posebice petogodišnje – bilo najtoplije u znanoj povijesti mjerenja. A prognoze ne daju razloga za nadu u neku promjenu. Naprotiv. Valja nam se prilagođavati. A i smanjiti svoje djelovanje na svijet oko sebe, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.
U istočnoj Hrvatskoj tijekom noći i prijepodneva uz prolazno više oblaka gdjekoja kišna kap može se primijetiti uglavnom u Baranji i Podravini, dok će u Posavini oblaka biti manje. Zapuhat će mjestimice umjeren jugozapadnjak, uz koji će temperatura od jutarnjih 2 do 5 °C, porasti do poslijepodnevnih oko 19 °C. Podjednako iznadprosječno toplo uz jačanje jugozapadnjaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također više oblaka u noći i prijepodne, kada vrlo malo kiše može pasti u sjevernijim krajevima.


Prema jugu će oblaka biti manje. Štoviše, na sjevernom će Jadranu poslijepodne biti čak i vedro, uz slab vjetar, dok će u gorju zapuhati umjeren, na udare ponegdje i jak jugozapadnjak. Temperatura zraka ujutro od 1 do 5 °C, uz more od 6 °C uz obalu do 11 °C na nekim otocima, a poslijepodne većinom 15 do 17 °C. Mjestimice još viša u također pretežno sunčanoj Dalmaciji, osobito u unutrašnjosti, gdje će u noći i ujutro biti prolazno više oblaka. Nakon uglavnom burina, na otvorenome i umjerenog sjeverozapadnog vjetra, zapuhat će maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito i na većinom sunčanome jugu Hrvatske. Temperatura ujutro 5 do 10 °C, a poslijepodne oko 17 °C.


Iznadprosječno toplo bit će i u nastavku tjedna, pri čemu na kopnu ponajviše u još suh i sunčan četvrtak, uz često umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak. Od petka ponovno dosta oblaka te većinom do nedjelje povremena kiša – najprije u većini krajeva, zatim uglavnom u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u gorju, gdje mjestimice može pasti i malo snijega. I na Jadranu će temperatura zraka biti viša od uobičajene za ovo doba godine – i u sunčani, većinom čak i vedri četvrtak, a i kasnijih oblačnijih dana. Povremene kiše u petak će biti uglavnom na sjevernom Jadranu, a južnije tek za vikend, kada će puhati bura, često jaka, ponegdje i s olujnim udarima, pri čemu će biti manje toplo pa barem sredina mjeseca neće znatnije djelovati na pozitivno odstupanje od prosječne temperature ovoga ožujka, koji nastavlja “stopama” veljače, zaključuje Vakula za HRT.