POSEBNI UVJETI

DIP izmijenio pravila: Evo kako će i osobe zaražene koronavirusom ipak moći glasati na izborima

P. N.

Foto Damir ŠKOMRLJ

Foto Damir ŠKOMRLJ

Kako se navodi u novim odredbama birači kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19), uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listićNakon što je Ustavni sud danas zaključio da se i osobama zaraženima koronavirusom mora osigurati ostvarivanje izbornog prava čelnici Državnog izbornog povjerenstva održali su konferenciju za novinare na kojoj je objavljeno pod kojim će uvjetima biti omogućeno glasanje za oboljele od koronavirusa i osobe u samoizolaciji.


“Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivim da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donijelo izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a”, rekla je Ana Lovirn.


“Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati”, rekao je Slaven Hojski iz DIP-a.
Kako se navodi u novim odredbama birači kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19), uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić na način propisan točkom 1. Obvezatnihuputa Državnog izbornog povjerenstva broj Z VI (osoba od povjerenja).


“Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza radi omogućavanja glasanja, provode glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stambenog objekta u kojem biračima prebivalište i u kojem se u trenutku glasanja taj birač nalazi i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasački listić.


Birač kojem je dijagnosticirana zaraza ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora niti sa glasačkim listićem.


Članovi biračkog odbora osobi od povjerenja daju odgovarajući glasački listić koji ta osoba ispunjava sukladno dobivenoj uputi od birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nakon čega osoba od povjerenja presavija glasački listić, stavlja ga u posebnu omotnicu, zatvara je i istu predaje članovima biračkog odbora.


Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza obavezno nose maske i rukavice.


Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete pojedinom biraču.


Nakon što su omogućili glasanje biračima kojima je dijagnosticirana zaraza, članovi biračkog odbora po dolasku na biračko mjesto ulaze s maskom, najprije dezinficiraju ruke/rukavice i potom omotnicu s glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju maske i rukavice s ruku, odlažu ih u kantu za otpatke u kojoj je vrećica i dezinficiraju ruke, navodi se u dodatnim uputama DIP-a.


Hojski je objasnio kako će zaraženi glasati uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj punomoći glasati za njih. Birački odbor će cijelu radnju obavljati s osobom od povjerenja osobe koja je pozitivna na koronavirus.


Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.


“Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja ostaje isto kako je bilo i ranije”, rekao je.


Lovrin je dodala kako pozitivna osoba ne smije doći u kontakt s biračkim listićem, članom biračkog odbora ili bilo čime povezanim uz biračko mjesto.