Predsjednik HSLS-a o koaliciji s HDZ-om

Dario Hrebak: Na Plenkoviću se vidi da je odahnuo bez Bandića

Dražen Ciglenečki

Bjelovarski gradonačelnik treći je po broju preferencijskih glasova od svih gradonačelnika - Dario Hrebak / Foto B. SCITAR/VECERNJI LIST/PIXSELL

Bjelovarski gradonačelnik treći je po broju preferencijskih glasova od svih gradonačelnika - Dario Hrebak / Foto B. SCITAR/VECERNJI LIST/PIXSELL

Bit će mu bitno lakše s našim strankama centra nego što mu je bilo s Bandićem, žetončićima i otpadnicima iz drugih klubova. Svima nam je laknulo bez Bandića. Nakon ovih izbora Plenković će biti rasterećeniji, svi koalicijski partneri će ga uvažavatiZAGREB  HSLS je već dugo vremena stranka za koju je ulazak u Sabor s jednim zastupnikom uspjeh, a s dva veliki uspjeh. Na upravo završenim izborima, HSLS je osvojio dva mandata, u Saboru će ga predstavljati predsjednik Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik, i Darko Klasić koji je izabran u prvoj jedinici. Hrebak to smatra uspjehom.– Ne bih baš rekao da je to naš veliki uspjeh, ali uspjeh jest. Samostalno nismo mogli prijeći prag ni u jednoj izbornoj jedinici, na stranačkom računu smo imali 200, 300 tisuća kuna s kojima nismo mogli napraviti ozbiljnu kampanju, a znali smo da će odaziv biti mali jer je korona sve poremetila. Zato smo dogovorili predizbornu koaliciju s HDZ-om i mislim da sada možemo biti zadovoljni. Od svih gradonačelnika koji su bili na listama, ja sam treći po broju preferencijskih glasova. Činjenica je da smo gradili priču o nastupu na izborima s ostalim malim strankama centra, ali s njima nismo postigli dogovor. Neke od njih su tek tri dana prije predaje lista sklopile koaliciju koja je, na svu sreću, na čemu im čestitam, dobila tri mandata.


Namjeravate li u budućnosti surađivati s tim strankama, Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom?


– Zašto u budućnosti, zašto ne već sada? Naravno da mi smeta kada me neki ljudi iz te koalicije nazivaju žetončićem, podsjećam ih da ja to ne mogu biti jer sam već treći put bio na listi s HDZ-om i jer sam jasno unaprijed rekao s kime idem i zbog čega, što je principijelno postupanje. Za HSLS su postojala dva moguća rješenja, lista liberalnog centra o kojoj je dogovor izostao ili nastavak suradnje s našim koalicijskim partnerom HDZ-om. Kad sam sjeo i razgovarao s Andrejom Plenkovićem, on mi je rekao da će implementirati transparentnost na državnoj razini i tada za mene više nije bilo dileme. Mogli smo sami poginuti na izborima i nestati, ili ići s Plenkovićem i implementirati ono do čega nam je stalo. Neki dan sam bio kod premijera i potvrdili smo određene detalje transparentnosti, do lokalnih izbora stupit će na snagu zakon o lokalnoj samoupravi i njime će, što je HDZ obećao, smanjen biti broj lokalnih dužnosnika, a u taj će dokument ući još i obveza transparentnog trošenja javnog novca, na čemu mi inzistiramo. Ako ovo isporučimo, mislim da će biti ispunjena svrha HSLS-ova dva mandata u Saboru.


Liberalna opcija


U Sabor ste 2015. ušli u koaliciji s Tomislavom Karamarkom, a sada s Andrejom Plenkovićem, s kim od te dvojice ste se osjećali ugodnije?
– Plenković je dobio skoro plebiscitarnu podršku građana i nema razloga da se ne osjećam ugodno u toj koaliciji. On je i svojim svjetonazorom sigurno bliži našoj liberalnoj opciji nego što je to bio Karamarko.


S obzirom da ste bili dio Domoljubne koalicije, pretpostavljam da vama onda ne bi bio problem surađivati s Domovinskim pokretom.


– Nikad ne reci nikad, ali za neke radikalne ideje Domovinskog pokreta sigurno ne bih glasovao. Za mene je najbolje ovo što smo dogovorili. Bolje je imati 76 stabilnih glasova koji će biti potpora Vladi, nego 86 od kojih će neki previše tražiti i sve pretvoriti u političku trgovinu.


Niti jedna Vlada nije još startala s tako mršavom većinom od 76 zastupnika.


– Ključna je riječ većina, a 76 je većina i ona može kvalitetno provoditi politiku u interesu Hrvatske. No, nisam siguran da će se to zaustaviti na 76. Jer, neki će se htjeti priključiti kad vide kako će Vlada raditi.


Teško ćete funkcionirati ako četiri godine nitko od 76 zastupnika neće smjeti izostati s glasovanja u Saboru.


– Glasovanja ne mora biti svaki tjedan.Vjerujte mi, bilo bi sa 76 lakše nego imati situaciju da netko stalno nešto traži i mimo izbornog legitimiteta. Znamo što se događalo s Milanom Bandićem. Na sastanku s Plenkovićem vidio sam da je odahnuo. Bit će mu bitno lakše s našim strankama centra nego što mu je bilo s Bandićem, žetončićima i otpadnicima iz drugih klubova. Svima nam je laknulo bez Bandića. Kad bih govorio o transparentnosti, pitali bi me za vrijeme bivšeg saziva Sabora o kakvoj transparentnosti s Bandićem pričam. Ako bi nam se sada priključio netko povrh ovih 76 zastupnika, siguran sam da ne bi ucjenjivao Vladu.


Plenkovićeve vlade ne bi bilo bez Bandića i zastupnika u tom njegovom Klubu.


– Istina, ali hvala Bogu da je to završilo i da ne moramo više slušati Bandićeva predavanja, da ne moramo slušati o njegovom klubu žetončića i »velikodušnoj« podršci koju je preko žetončića, kako ih je sam zvao, pružao Vladi.


Mir i stabilnost


Prošli ste tjedan izjavili da ćete biti brana žetončićima.


– Apsolutno.


Pa jeste li onda za to da pojedini zastupnici prevare svoje birače i pridruže se većini ili ne?


– Ja sam za to da nam se možda pridruže još dva, tri zastupnika koji su samostalno ušli u Sabor, s kojima bi se ostvarila projektna suradnja jer neki od njihovih programa imaju dodirnih točaka s onime što će ova Vlada provoditi. Ali, nisam za to da se većina širi za još deset ili 15 zastupnika, jer to bi onda bila velika trgovina. Najbolje je kad Plenković može mirno i suvereno provoditi sve što je obećao građanima bez davanja raznih ustupaka zastupnicima koji podržavaju većinu. Sve bi se zakompliciralo kad bi u većinu ušli neki zbog kojih bi se moralo prilagođavati program Vlade. Hrvatskoj sada trebaju mir i stabilnost za sve one izazove koji dolaze na jesen. Nitko od sadašnjih manjih koalicijskih partnera nije tražio ništa više od izbornog legitimiteta.


Dobra suradnja s Čačićem

Jeste li vi odbili Predraga Štromara ili on nije htio biti u klubu koji ste osnovali s Radimirom Čačićem?
– Nemam ništa protiv Štromara i HNS-a, ali Čačić ima s njima određenih razmirica. To je bila prepreka da i HNS uđe u taj Klub.
Ipak ste radije s Čačićem nego sa Štromarom.
– Da, s Čačićem od ranije imam dobru suradnju. Ali, to ne znači, što je i sam Čačić rekao, da danas-sutra nećemo i HNS približiti našem klubu.

 


HSLS neće biti zastupljen u izvršnoj vlasti, u javnim poduzećima?


– Poduzeća me uopće ne zanimaju. Ako se otvore pozicije nekoliko državnih tajnika, to ćemo prihvatiti kao i u prošloj Vladi. HSLS ima dovoljno kvalitetnih ljudi. HSLS nije trgovačka stranka i nismo tu zbog uhljebljivanja, zanimaju nas samo kvalitetni projekti koje ćemo realizirati.


Plenković se u svom prvom mandatu nije pokazao kao nekakav veliki društveni reformator. Što očekujete od njega u iduće četiri godine?


– Dosad je bio razapet između različitih interesa, koje su gurali pojedini segmenti Vlade. Da bi većinu držao na okupu, morao je pristajati na ustupke i kompromise, što je normalna stvar u politici. Nakon ovih izbora bit će rasterećeniji, svi koalicijski partneri će ga uvažavati. Veseli me da će se nastaviti smanjivanje porezne presije na gospodarstvo, PDV-a na hranu, parafiskalnih nameta… U tome će imati našu apsolutnu podršku. Neće biti uskostranačkih interesa. Ako Plenković i Zdravko Marić realiziraju samo ono o čemu su govorili ovih dana, hrvatsko gospodarstvo bit će konkurentnije, a to je ključ za bolji život u Hrvatskoj.