Nismo na vrhuncu

Danas sastanak Stožera s čelnicima “Štampara”: Samoizolacija će biti skraćena na pet dana?

Barbara Čalušić

Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Postoji prostor da se stvari postave drukčije, o čemu se intenzivno razgovara, što bismo trebali potvrditi nakon današnjeg sastanka, kaže BožinovićU Hrvatskoj je jučer PCR-testiranjem zabilježeno 9.924 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čijih je posljedica preminulo 65 osoba. Brzim antigenskim testovima utvrđeno je 5.705 novih slučajeva, što dovodi do brojke od 15.626 novootkrivenih slučajeva u jednom danu. Aktivno je bilo 66.751, a među njima se 1.943 pacijenata nalazilo na bolničkom liječenju, od čega na respiratoru 187 pacijenata.


Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović jučer je izjavio da se za Hrvatsku, s obzirom na visoke brojke, ne može još reći da je dosegnula vrhunac epidemije, pogotovo ako se uspoređuje s drugim zemljama. Komentirao je i mogućnost skraćivanja trajanja karantene, kojem skraćivanjem samoizolacije na pet dana pribjegava sve više zemalja, najavivši za danas sastanak predstavnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« i Nacionalnog stožera civilne zaštite.


– Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drukčije, o čemu se intenzivno razgovara, što bismo trebali potvrditi nakon sastanka, istaknuo je.
Istovremeno skandinavske zemlje unatoč visokom broju novih slučajeva zaraze i činjenici da vrhunac epidemijskog vala prouzročenog omikron varijantom očekuju polovicom veljače, popuštaju svoje protuepidemijske mjere.


Danska premijerka Mette Fredriksen najavila je ukidanje epidemioloških mjera za početak veljače, dok Norveška, osim popuštanja mjera, na neki način potiče i zaražavanje cijepljenih osoba.


Očekuje se da će sličnim putem krenuti i Švedska, a ravnateljica norveškog Zavoda za javno zdravstvo Camilla Stoltenberg izjavila je kako procjenjuje da će se do ljeta koronavirusom zaraziti oko četiri milijuna građana od ukupne populacije od 5,3 milijuna.


– U Norveškoj imamo veliki postotak stanovnika koji su nedavno primili treću dozu i stoga su dobro zaštićeni od bolesti i hospitalizacije. Bolje se zaraziti u takvoj situaciji nego kasnije, kad učinak cjepiva malo izblijedi, rekla je za norveški dnevni list Dagbladet.