Ivan Đikić

‘Danas je opasnost od koronavirusa veća nego početkom prosinca. A upalna reakcija kod djece, nažalost, nije tako rijetka’

P. N.

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Foto Goran Kovačić PIXSELL

"Mi ne znamo koje sve sojeve imamo, ali opasnost je velika. Ti se sojevi nisu pokazali otpornim na cjepiva koja imamo, ali trebamo povećati broj cijepljenja", kazao je ĐikićZnanstvenik Ivan Đikić izjavio je za N1, nakon smrti 11-godišnjeg dječaka u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, kako multisistemni upalni sindrom kod djece, nažalost, nije jako rijedak.


“Kada izgubite dijete, nikakve vas brojke više ne zanimaju. To nije tako rijetko. Preko 30 slučajeva sistemske upalne reakcije je bilo u Hrvatskoj, odnosno kada bolest izazvana koronavirusom pogađa sve organe u tijelu, a ne samo pluća. O tome se treba više pričati među pedijatrima”, rekao je Đikić.


Kaže kako je Hrvatska od polovice prosinca pokazala da se virus može kontrolirati do određene granice.
“Naš je cilj da se spustimo na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. Moramo govoriti i o novim sojevima koji su u zemljama u okruženju. Budimo i dalje oprezni, ne vodimo se populističkim najavama, kao što je populističko – političko – medijska predstava bila današnji istup Vlade. Danas je opasnost od virusa veća nego početkom prosinca. Ako nam se prošiti broj zaraza novog soja, možemo imati još veći problem”, dodao je.


Tvrdi da Hrvatska treba uvesti više sekvencioniranja sojeva.


“Mi ne znamo koje sve sojeve imamo, ali opasnost je velika. Ti se sojevi nisu pokazali otpornim na cjepiva koja imamo, ali trebamo povećati broj cijepljenja”, kazao je Đikić za N1.