Svečanost na Ergeli

DAN KAD SU LIPIKU VRAĆENI KONJI: Od UNESCO-a će se tražiti da zaštiti Lipicance kao kulturno dobro čovječanstva

Hina

foto:Danijel Kasap

foto:Danijel Kasap

Ravnatelj Ergele Lipik Damir Jakšić izvijestio je da su sudionici radnog sastanka pripremili Nacrt aplikacije koju će sa svim materijalima, u ožujku 2020., na godišnjoj skupštini, predati UNESCO-u sa zahtjevom da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.LIPIK – Cjelodnevnim programom na Ergeli Lipik obilježava se 12. obljetnica povratka 68 lipicanaca koji su 1991. oteti i otjerani u Srbiju, a tim je povodom istaknut i prijedlog da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.


Na radnom sastanku u Lipiku sudjelovali su predstavnici ministarstava kulture iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Italije. Kao gost sudjelovao je i predstavnik Srbije.


Ravnatelj Ergele Lipik Damir Jakšić izvijestio je da su sudionici radnog sastanka pripremili Nacrt aplikacije koju će sa svim materijalima, u ožujku 2020., na godišnjoj skupštini, predati UNESCO-u sa zahtjevom da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.
U Ergeli Lipik koja je u sastavu Državne ergele Đakovo i Lipik uzgoj je konsolidiran i u novoj je generaciji 87 pastuha i kobila koji će ove jeseni biti ocijenjeni.


Po Jakšićevim riječima, raste i broj posjetitelja – ergelu je lani posjetilo 5.200 posjetitelja, a u ovoj godini dosad ju je obišlo 6 200 posjetitelja.


Pored međunarodne suradnje, kaže Jakšić, završili smo izradu projektne dokumentacije i ishodili građevinsku dozvolu te počeli s osiguranjem novca za izgradnju nove ergele.