Misa za žrtve

Crkva moli za žrtve korone! Bozanić: Globalna tragedija probudila je svijest da smo na istoj lađi

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Rekao je da pandemija razotkriva našu ranjivost i iznosi na vidjelo one lažne i suvišne sigurnosti kojima smo gradili svoje planove, projekte, navike i prioritete.ZAGREB – Kardinal Josip Bozanić istaknuo je danas na misi za žrtve koronavirusa u sklopu molitvene inicijative Vijeća europskih biskupskih konferencija da su u tragediji pandemije na vidjelu naše lažne i suvišne sigurnosti, ali i blagoslovljena zajednička pripadnost, bratska pripadnost.


Istaknuvši kako se tom euharistijom Crkva u Hrvatskoj povezuje s crkvama u drugim zemljama Europe u molitvi za žrtve koronavirusa, nadbiskup zagrebački ocijenio je na misi u župi sv. pape Ivana XXIII. u Dubravi da je globalna tragedija pandemije covida-19 probudila svijest da smo na istoj lađi u kojoj nesreća pojedinca pogađa cijelu zajednicu.


Rekao je da pandemija razotkriva našu ranjivost i iznosi na vidjelo one lažne i suvišne sigurnosti kojima smo gradili svoje planove, projekte, navike i prioritete.
Urušila se, kako je rekao Sveti Otac, obmana onih stereotipa kojima smo maskirali svoj ego uvijek zaokupljen vlastitom slikom; a na vidjelo je izišla blagoslovljena zajednička pripadnost kojoj ne možemo izmaći: bratska pripadnost, istaknuo je, među ostalim, nadbiskup Bozanić.


Prošla godina i vrijeme koje još uvijek živimo bremeniti su mnogim pitanjima, nejasnoćama, izazovima, rekao je i dodao da su toliki izravno pogođeni covidom-19 i smrću najbližih, da mnogi trpe posljedice razornog potresa u Zagrebu i okolici, a zatim novog potresa koji je u prvom redu zahvatio velik dio Sisačke biskupije.


Nadbiskup Bozanić je rekao kako su nas zbog bolesti uzrokovane koronavirusom napustili toliki mili i dragi, mnogi na nama teško prihvatljiv način. “Nismo im mogli biti blizu ni u smrtnom času”, rekao je i dodao kako su se i pogrebi održavali u čudnim okolnostima.


Ocijenio je kako pandemija ostavlja teške posljedice na sav život te kako od nje nisu pošteđena ni djeca, ni mladi, ni odgojno-obrazovne ustanove, ni društveni i kulturni život, ni gospodarstvo, a nije pošteđen ni život u našim obiteljima, crkvenim zajednicama, župama.


Božjem milosrđu je preporučio sve pokojnike, sve bolesnike, osobito one u našim bolnicama, te sve koji trpe duševne i tjelesne boli.


Zahvalio je za sve heroje i glasnike kršćanske ljubavi. “Pandemija i potresi omogućili su nam da prepoznamo i cijenimo mnoge istinske bližnje koji su u situacijama kada je vladao strah izložili svoje živote za druge”, rekao je zagrebački nadbiskup i dodao kako su naši životi isprepleteni pa su mnogi primili pomoć od ljudi koji ispisuju važne stranice u našim životima.


Istaknuo je kako su to liječnici, medicinske sestre, tehničari, ljekarnici, njegovatelji, spremačice, prijevoznici, zaposlenici u trgovinama, policajci, vojnici, vatrogasci, državni dužnosnici i druge službe spašavanja, mnogi volonteri, posebno mladi; zatim svećenici, redovnici i redovnice i mnogi drugi koji spremno priskaču u pomoć i svakodnevno samoprijegorno pomažu.


U sklopu molitvenoga lanca i povezani s crkvama Europe, kardinal je molio za žrtve pandemije koja je pogodila cijeli svijet. “Pomozi nam, dobri Bože, da u ovim teškim vremenima, oslonjeni na Tebe na putu vjere, nade i ljubavi, svoj pogled mognemo još snažnije usmjeriti prema boljoj budućnosti”, istaknuo je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.