Korisnici očajni

Cijena peleta otišla u nebo: ‘Tona je s 270 eura skočila na 620. Očekujemo i novo poskupljenje…’

P. N.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Jedan od razloga nestašice je i blokada izvoza iz Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle Slovenija, kao i Hrvatska uvozi najveći dio peletaCijena peleta doslovno je skočila u nebo.


Nakon što je lani u Hrvatskoj vreća od 15 kilograma kvalitete A1 stajala oko 35 kuna, a godinu ranije desetak kuna manje, cijena je uoči ove sezone grijanja gotovo udvostručena. Pelete s certifikatom A2 moguće je naći najjeftinije za 44 do 50 kuna, dok A1 idu i preko 70 kuna po vreći. Povećanje je, dakle i preko 100 posto.


S nestašicom peleta bore se u susjednoj Sloveniji. Zbog ogromne potražnje jedan od najvećih distributera odlučio je ograničiti prodaju. Osoba za ogrjev može kupiti najviše jednu paletu kojoj je cijena u godini dana s 270 eura skočila na 620 eura. Istovremeno, zbog nedostatka drva, u šumama se događaju krađe, piše RTL.
Jedan od razloga nestašice je i blokada izvoza iz Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle Slovenija, kao i Hrvatska uvozi najveći dio peleta. U ograničavanju prodaje tržišna inspekcija ne vidi problem.


“Artikli koji su označeni mogu imati ograničenje u prodaji. Odnosno, ne gledajući stanje na zalihama, mora biti jasno, koju količinu kupac može kupiti”, rekla je inspektorica Andrea But.


Vlasnik trgovine za prodaju peleta Maks Planinšek navodi da povećanju cijena nije kraj.


“Mi pelete svugdje tražimo. Kupujemo ih po nenormalnim cijenama i očekujemo povećanje cijena”, kaže Planinšek.