Čelnica, diplomatkinja, dužnosnica: Hrvatska predsjednica dobitnica Fulbright nagrade za životno djelo u 2019.

Hina

snimio Duško Jaramaz / PIXSELL

snimio Duško Jaramaz / PIXSELL

Nagrada se dodjeljuje bivšim stipendistima zaklade Fulbright koji svojim uglednim karijerama i građanskim i kulturnim doprinosima nastoje proširiti granice ljudske mudrosti, empatije i opažanja, dodaje se u priopćenju.WASHINGTON / ZAGREB – Neprofitna zaklada Fulbright dodijelit će nagradu za životno djelo u 2019. hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zbog njezinog velikog doprinosa u ulozi čelnice, diplomatkinje i javne dužnosnice.


“Ovom nagradom zaklada Fulbright odaje počast predsjednici Grabar-Kitarović za njezine iznimne doprinose kao čelnice, diplomatkinje i javne dužnosnice”, navodi se u priopćenju zaklade.


“Grabar-Kitarović utjelovljuje najbolje vodstvo u vrijeme obilježeno globalnim krizama i izazovima i time se pridružuje vrlo uglednom društvu dobitnika nagrada”, stoji u priopćenju.
Neki od dobitnika su John Hope Franklin, Renee Fleming, Philip Glass, David Bradley, Rita Hauser, Thomas Pickering, Ruth Simmons, John Lithgow i Rita Dove.


Svečanost dodjeljivanja nagrade održat će se 26. listopada 2019. u Arlingtonu u Virginiji.


Nagradu za životno djelo osvojili su još renomirani arhitekt James Polshek i novinarka Melissa Block.


Nagrada se dodjeljuje bivšim stipendistima zaklade Fulbright koji svojim uglednim karijerama i građanskim i kulturnim doprinosima nastoje proširiti granice ljudske mudrosti, empatije i opažanja, dodaje se u priopćenju.


Neprofitna zaklada Fulbright osnovana je 1977. Surađuje s partnerima u više od 160 zemalja i 70 sestrinskih alumni organizacija diljem svijeta.


Programom Fulbright provodi se vizionarski koncept senatora J. Williama Fulbrighta za promicanje međusobnog razumijevanja među državama kroz akademsku i kulturalnu razmjenu. Strane zemlje doprinose programu s preko 100 milijuna dolara godišnje.


Svake godine oko 8.000 ljudi iz akademske zajednice sudjeluje u programu razmjene, a kroz program je dosad prošlo oko 390.000 stipendista.