Skup u Puli

Brojni Puljani na javnoj tribini “Za Lungomare”: Pozivamo građane da 9. listopada izađu na referendum

Hina

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Tribinom se željelo izvijestiti građane Pule o važnosti Lungomarea kao javnog dobra te o ekonomskim, okolišnim i društvenim aspektima prostornog plana koji omogućuje gradnju i prenamjenu u turističke svrhe Velik broj Puljana okupila je u četvrtak javna tribina “Za Lungomare” kojom se željelo izvijestiti građane Pule o važnosti Lungomarea kao javnog dobra te o ekonomskim, okolišnim i društvenim aspektima prostornog plana koji omogućuje gradnju i prenamjenu u turističke svrhe.


“Od bučne kampanje investitora, puno više nas zabrinjava gromoglasna šutnja iz redova predstavnika gradske vlasti koji nas ne pozivaju na referendum. Ovaj referendum je posljednji način na koji ih možemo natjerati da nas saslušaju jer želimo osvijestiti građane o važnosti ovog povijesnog trenutka za Pulu”, istaknula je predstavnica građanske inicijative za referendum za Lungomare Ivana Nataša Turković u četvrtak navečer u Puli.


Dodala je kako se u ovom slučaju ne govori samo o izgradnji novog hotela na Valkanama već je problematika puno šira i tiče se Prostornog plana uređenja cijelog Lungomarea koji je, kako je rekla, prvotno bilo namijenjeno odmoru, sportu i rekreaciji, dok se nije saznalo za privatizaciju.


Turković: Gradska vlast ne sluša glas građana
Po njenim riječima, gradska vlast ne sluša “glas građana”. “Zbog takvog manjka poštovanja i omalovažavanja građana te podržavanjem investitora, ali i nepozivanjem građana da izađu na referendum, predstavnici gradske vlasti su pokazali da ne zaslužuju biti tamo gdje jesu i zastupati građane”.


“Ovo je jedina prilika da mi zajedno pokušamo osmisliti i realizirati Lungomare kakav nama treba i zato pozivam građane da 9. listopada izađu na referendum”, poručila je Turković.


Predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak podsjetila je kako je radna skupina DAI-a donijela proljetos zaključak da je Urbanistički plan uređenja Lungomare loš plan te da ga treba mijenjati.


“Uskoro nam se sprema novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji će još više olakšati investitorima da zatvore, ograde ili naplaćuju plaže i da do koncesije dođu na jednostavan način. Vjerujem da se neće usvojiti u predloženom obliku jer koncesionarima će se omogućiti da s plažom raspolažu kako im odgovara, a čak će se omogućavati gradnja unutar plaže koja je u koncesiji”, ustvrdila je Bizjak.


Ostali panelisti i sudionici rasprave ponudili su u razgovoru s građanima racionalne i argumentirane podatke iz različitih perspektiva i iskustava – arhitektonskih, povijesnih, ekonomskih i aktivističkih.


Na tribini nisu sudjelovali predstavnici pulske Gradske uprave.