Europarlamentarka

Biljana Borzan: Treba uvesti europski “corona-free” certifikat za turizam

Portal Novi list

Biljana Borzan

Biljana BorzanPotpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan uputila je pismo Vijeću EU oko uvođenja europskog turističkog certifikata zbog pandemije korona virusa.


– Prema podacima Europske komisije, od svih europskih zemalja upravo je Hrvatska najviše ovisna o turizmu budući da ova djelatnost predstavlja 25 posto BDP-a.


U ime svoje političke grupe, Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, uputila sam pismo Komisiji i Vijeću kojim tražimo uvođenje tzv. „corona-free“ europskog certifikata za turizam koji bi jamčio zaštitu od korona virusa i pospješio prekogranična putovanja – objasnila je Borzan.
Ideja je da EU propiše minimalne kriterije za obranu od korona virusa za turističke objekte koje većina već ima i poštuje, te da se stvori prepoznatljiva oznaka za te objekte po kojoj bi potencijalni gosti znali da je taj objekt ili sadržaj adekvatno pripremljen za suzbijane virusa.


– Premda u mnogim državama popuštaju mjere, ljudi se i dalje boje putovati, pogotovo prekogranično. Uvođenjem jedinstvenog prepoznatljivog certifikata koji bi bio vidljiv u ponudama, građani bi mogli s punim povjerenjem rezervirati putovanja za sebe i svoje obitelji.


Čak 85 posto Europljana ljetuje u Europi, a vodeći smo u svijetu s 40 posto međunarodnih dolazaka. Više od 25 milijuna radnih mjesta je u turizmu, a na razini EU čini čak 10 posto BDP-a.


Moramo učiniti sve u našoj moći da zaštitimo turiste od pandemije, ali ih ujedno i ohrabrimo da putuju gdje su sigurni da se mjere zaštite poštuju – rekla je Borzan.


Podsjetimo, Borzan se zalaže i za osnivanje posebnog fonda za turizam u okviru novog europskog proračuna kojim bi se suzbilo gubitke sektora, ali i osiguralo prava putnika.