Turizam

Bavarski autobuseri žele obnoviti linije za Hrvatsku: Već od 1. srpnja kreću prema Istri i Kvarneru

Alenka Juričić Bukarica

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Njemački su građani bili pod puno restriktivnijim protupandemijskim mjerama od onih u Hrvatskoj, mjesecima praktički zatvoreni, pod policijskim satom, i sada su »gladni« putovanjaRIJEKA – Na koji način ponovo pokrenuti autobusni turistički promet iz Bavarske prema Hrvatskoj, bila je glavna tema jučerašnjeg sastanka ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac koja se u Münchenu sastala s predstavnicima bavarske Udruge prijevoznika autobusom (LBO e.V.) na čelu s predsjednicom ovog udruženja Sandrom Schnarrenberger.


U hrvatskoj delegaciji bili su, pak, predstavnici turističkog sektora kao i Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu, koji nam je u telefonskom razgovoru nakon sastanka kazao kako je susret s bavarskim autobuserima bio jako konstruktivan s obzirom na to da se govorilo i o praktičnim stvarima kao što su prelasci granice, dopušteni broj putnika u autobusu i slično.


Ministrica Brnjac predstavila je, ujedno, predstavnicima ovog udruženja hrvatski projekt Safe stay in Croatia koji je odlično prihvaćen.
– Ono što je također važno naglasiti jest to da je sastanak održan jer bavarski autobuseri žele ponovo pokrenuti svoje linije prema Hrvatskoj. Oni žele krenuti s rutama te je tako jedan prijevoznik, konkretno tvrtka Xaver Hörmann iz Augsburga, koja ima tradiciju dužu od sedam desetljeća, najavio kako od 1. srpnja kreće s nekoliko tjednih linija prema Istri i Kvarneru. Linije će tako ići i u Bašku te Krk, rekao je Duvnjak.


Organizirani promet


Autobusere su, uz ostalo, zanimale i mogućnosti poreznih olakšica i drugih modusa kojima bi se pomoglo da se autobusni promet pokrene, a poznato je kako je ovaj segment, primjerice, vrlo važan za Kvarner jer u pred i posezoni donosi značajan broj gostiju te praktički »drži« pred i posezonu u redovnim godinama.


– Naravno, svi sudionici sastanka su hvalili ljepote Hrvatske i doista jedva čekaju ponovo pokrenuti promet prema našoj zemlji. Svima njima je Hrvatska u srcu, ali isto tako treba znati, oni u jednom danu mogu napraviti rutu do 700 kilometara, a to je ovom prijevozniku, primjerice, taman udaljenost do Baške, dodao je hrvatski konzul u glavnom gradu Bavarske.


Na pitanje koliko je pandemija pogodila bavarske autobusere, istaknuo je kako su jako pogođeni.


– Oni su jednostavno zaustavljeni. Morate znati kako su epidemiološke mjere i pravila u Bavarskoj bili puno stroži nego u Hrvatskoj, od nošenja maski do policijskog sata, zatvaranja, ne samo kafića, već praktički ništa nije radilo. I jasno je da je u toj situaciji autobusni promet gotovo stao. Činjenica je da im je bavarska Vlada pomogla te su autobuserima refundirali 70 posto troškova tako da su oni uz pomoć bavarske države to uspjeli prebroditi. I sada se žele ponovo pokrenuti, istaknuo je hrvatski konzul u Münchenu.


Interes za pokretanjem organiziranog prometa iz Bavarske, dakle, postoji, no osnovni je preduvjet dobrim rezultatima s bavarskog i općenito njemačkog emitivnog tržišta, a uostalom i sa svih ostalih, dobra epidemiološka situacija.


Gladni putovanja


Naglasio je to u razgovoru i hrvatski konzul u Bavarskoj istaknuvši kako se Hrvatska, ako se nastavi dobra epidemiološka situacija te i dalje nastavi pad incidencije, može sigurno nadati boljoj sezoni nego lani. Njemački su građani bili pod puno restriktivnijim protupandemijskim mjerama od onih u Hrvatskoj, mjesecima praktički zatvoreni, pod policijskim satom, i sada su »gladni« putovanja.


– Naravno da su spremni krenuti na put. Primjer koliko su građani na našim emitivnim tržištima željni putovanja imamo i s nedavnog posjeta ministrice Brnjac Beču.


Nakon sastanka u Austriji oni su nas skinuli s liste epidemiološki kritičnih zemlja i tada smo s nekih pet do šest tisuća austrijskih gostiju u tjedan dana skočili na 40 tisuća austrijskih turista u Hrvatskoj. Prema tome, nešto slično možemo očekivati i iz Bavarske. S time da kod njih nije bilo promjena termina školskih ferija koje počinju posljednjeg tjedna u srpnju te traju do kraja prvog tjedna u rujnu.


Prema tome, u tom periodu možemo očekivati povećanu navalu prema jugu. S obzirom na to da je u krizi avionski i svaki drugi promet osim onog osobnim vozilima, mi smo tu u velikoj prednosti. Dakle, mnogi Bavarci računaju na doručak u Rosenheimu, ručak u Opatiji, a večeru u Brelima, to je suština. I stoga svakako treba ponoviti, pridržavajmo se epidemioloških mjera i sačuvajmo etiketu Safe stay in Croatia, zaključio je Duvnjak. Inače, Bavarci su se pokazali kao vjerni turisti i posjetitelji Hrvatske u vrijeme pandemije, jer je praktički svaki drugi turist koji je dolazio iz Njemačke bio – Bavarac.