Poznati odvjetnik

Nobilo nam je otkrio kako će braniti Miloševića, ali i naglasio: “Neću razgovarati s Plenkovićem, osim ako…”

Dražen Ciglenečki

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Moj je interes da Milošević i dalje bude potpredsjednik Vlade, uz smijeh nam je jučer otkrio Nobilo.ZAGREB – Boris Milošević nije prvi potpredsjednik Vlade kojeg zastupa odvjetnik Anto Nobilo. Njegov je klijent bio i Damir Polančec, s razlikom da je on otišao iz Vlade čim je doznao da je predmet obrade USKOK-a. Milošević to, barem zasad, ne namjerava učiniti, a Nobilo ističe da bi za njega bilo bolje da tako i ostane.


– Moj je interes da Milošević i dalje bude potpredsjednik Vlade, uz smijeh nam je jučer otkrio Nobilo.


Razumljivo je što on procjenjuje da bi mu posao možda bio olakšan u slučaju da Milošević ne podnese ostavku. No, moguće je da upravo o Nobilu ovisi do kad će njegov branjenik obnašati dužnost potpredsjednika Vlade.
Stav je, naime, u Banskim dvorima i vodstvu HDZ-a da ne raspolažu s dovoljno podataka o tome za što točno USKOK tereti Miloševića i da zbog toga ne mogu donijeti odluku o njemu. Nakon što mu je Milošević dao punomoć, Nobilo se našao na samom izvoru informacija o ovom kaznenom postupku, on će znati sve što zanima premijera Andreja Plenkovića.


Pitali smo jučer Nobila je li već razgovarao s Plenkovićem o tome što to sve USKOK ima protiv Miloševića.


– Nemam samo ja informacije, ima ih i DORH, koji je državno tijelo, premda samostalno. Ja odgovaram isključivo svom klijentu, nikome više. Moje su zakonske obveze jedino prema Miloševiću. Bez njegovog izričitog naloga, ja neću nikome ništa reći, ni premijeru, ni bilo kome drugom, kazao nam je Nobilo.


Dakle, ako će predsjednik Vlade željeti nešto od njega doznati, morat će Nobilu tu komunikaciju prvo odobriti Milošević. I Plenković smatra da bi njega, ali i javnost, Državno odvjetništvo odnosno USKOK trebali izvijestiti za što je konkretno inkriminiran Milošević. Premijer je u subotu i javno te institucije pozvao da to učine, ali zasad bez efekta.


Inače, Nobilo jučer još nije preuzeo spis o Miloševiću, međutim, polako on već počinje sklapati obranu potpredsjednika Vlade.


– Vidio sam rješenje o provođenju istrage, a iz njega proizlazi da se Miloševiću stavlja na teret da je potaknuo ministra Darka Horvata da počini kazneno djelo zlouporabe službenog položaja i ovlasti. No, mislim da je u tom dijelu USKOK najtanji, da nemaju pravi dokaz da je Milošević prije četiri godine poticao Horvata na to kazneno djelo. U tom ću pravcu ja »bušiti« taj predmet, oko toga formirati obranu, objašnjava Nobilo.


U javnost su procurili pojedini detalji iskaza Ane Mandac, nekadašnje Horvatove pomoćnice, koji sugeriraju da je Milošević bio kod donedavnog ministra nakon što je već sačinjena lista onih koji ispunjavaju uvjete natječaja i trebaju dobiti državne potpore za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Nobilo to odlučno demantira.


– Istina je da su se Milorad Pupovac i Boris Milošević sastali s Horvatom prije nego što je taj natječaj bio završen. Razgovarali su tada samo načelno o tom programu poticaja. Postoje materijalni dokazi da Milošević poslije toga uopće nije kontaktirao s Horvatom, pa ga onda nije ni mogao potaknuti na kazneno djelo, naglašava Nobilo.