SULUDI TRANSPARENT

Antifašistička liga osudila incident: “Političari se zgražaju, a potiču primitivizam i mržnju”

Hina

foto: web

foto: web

"Da je netko protestirao, slično kao da netko protestira protiv uzvika 'Za dom spremni' na Thompsonovom koncertu, dobio bi argumente koji se saniraju na Hitnoj", stoji u priopćenju iz Antifašističke ligeZAGREB – Iz Antifašističke lige osudili su u petak postavljanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom te ocijenili da mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca i novinara godinama stvaraju ozračje za takav rast primitivizma i mržnje.


Antifašistička liga u priopćenju je podsjetila na odluku Visokog prekršajnog suda koji je odbacio tužbu policije protiv Thompsona za uzvikivanje i poticanje publike da uzvikuje “Za dom spremni”, obrazloživši je tvrdnjom “da je na koncertu vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili ni jednu pritužbu građana”. Dakle, kršenja javnog reda i mira nije bilo.


Po toj logici, navodi Antifašistička liga, ni grupa Bad blue boysa, s transparentom “Jebat ćemo srpske žene i djecu” iznad natpisa “Dinamo svetinja”, s kojim su mahali u Kustošiji u Zagrebu, na državno-katolički praznik Tijelovo, uz uzvike “Ubij”, “Ubij”, nisu kršili javni red i mir – na skupu je vladala pozitivna atmosfera i nitko od prisutnih nije protestirao.
“Da je netko protestirao, slično kao da netko protestira protiv uzvika ‘Za dom spremni’ na Thompsonovom koncertu, dobio bi argumente koji se saniraju na Hitnoj”, stoji u priopćenju iz Antifašističke lige.


“Sada će se”, kažu, “svi zgražati nad vulgarnošću balavih ustašofila, nad količinom primitivnosti i mržnje koja stoji iza ovih poziva na ubijanja i silovanja” te poručili da bi se točkicama, umjesto vulgarne riječi, trebalo pisati mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca, novinara, …,koje, kako dodaju, godinama stvaraju ozračje u kojem ovakvi “cvjetovi zla” prirodno proklijaju.


Zagrebačka policija privela je u petak četiri osobe koje povezuje s postavljanjem transparenta s natpisom kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.


Nekoliko “Dinamovih” navijača razvilo je u četvrtak transparent s natpisom “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’ koje je pretvoreno u ustaški simbol. Ta fotografija objavljena je na društvenim mrežama, a na njoj su mladići, koji su stajali na zidiću na kojem piše ‘Dinamo svetinja’, izvijesili i zastave HOS-a.


Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, a premijer Andrej Plenković istoga dana osudio je taj čin.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je uvjerenje da će policija riješiti taj slučaj, kao i svaki “koji poziva na nasilje i etničku netrpeljivost”.


Iz Nove ljevice u petak su priopćili kako očekuju i kaznenu i političku odgovornost za bezumni čin poziva na silovanje žena i djece na transparentu koji je, uz HOS-ove zastave, nosila grupa mladih.


“Kada se u Hrvatskoj ne poštuje Ustav niti odluke Ustavnoga suda i kada se svjesno i uporno radi na falsificiranju povijesti i normalizaciji ustaštva i ustaškog pozdrava – ne treba nas čuditi bezumni čin pozivanja na silovanje žena i djece na transparentu koji se, uz HOS-ove zastave, pojavio u Kustošijanskoj ulici, a nosi ih grupa
mladih ljudi, očito Dinamovih navijača”, stoji u priopćenju.


Iz Nove ljevice ocijenili su da je “HDZ svojom neodlučnošću, kalkuliranjem i toleriranjem i pozdrava ZDS, kao i neprocesuiranjem rušitelja i skrnavitelja oko 3.000 spomen-obilježja NOB-u poslao jasnu poruku – antifašizam ‘na van’, ekstremizam i nasilje ‘za po doma'”.


“HDZ je”, drže u Novoj ljevici, “najzaslužniji za revidiranje povijesti i toleriranje zločina NDH, a imao je obavezu braniti ustavne vrednote, kao i dužnost i moć zaustaviti bujanje neofašističkih pojava”. Smatraju i da Škorin Domovinski pokret, a ni Most nema ‘nevinije ruke’ jer se, kako dodaju, “takmiče s HDZ-om u promicanju poželjnih ‘nijansi crne’ ne bi li privukli birače”.


“Uz politiku koja građanima, a posebice mladima, ne nudi ekonomske i socijalne programe koji bi nas vodili u budućnost – jer desnica nikakve ideje za progres očito nema – ostaje tek borba za goru prošlost – uz ušato U i čekanje da se Crkva ogradi od upisivanja križa u njega”, ustvrdili su iz Nove ljevice i pitaju hoće li država znati odgovoriti na prijetnje prema drugima i drukčijima, na rastući fašizam i rasizam u našoj domovini ili ćemo, pitaju, zbog nedjelovanja države pasti na samo dno dna Europske unije, zajednice utemeljene na vrijednostima antifašizma, multinacionalnosti i plurikulturalnosti i multikonfesionalnosti.


“Hoće li predsjedniku Vlade i karijernom diplomatu Plenkoviću ikada postati jasno da zbog ovakvih slučajeva postajemo sve više, kao i po svemu drugome iz dana u dan – Europske unije najgori član, ili će nas i dalje zavaravati komisijama koje ne rješavaju, nego produbljuju probleme hrvatskog društva”, pitaju iz Nove ljevice u priopćenju.