Premijer u Vukovaru

Plenković tvrdi da je Bernardić pobjegao od sučeljavanja: Očito ni SDP niti on sam nemaju snage

Hina

Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

"Koliko znam, riječ je o nekoliko uredbi vezanih za novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Dao sam nalog nadležnim ministrima, Banožiću i Ćoriću, da vide točno o čemu se tu radi”, kazao je.VUKOVAR – Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Vukovaru je prozvao bjeguncem predsjednika SDP-a Davora Bernardića zbog toga što se nije odazvao na predizborno sučeljavanje na HRT-u, iako je, tvrdi, SDP za to dobio poziv.


“Mislim da lažu. Kao što je HRT pozvao nas, tako je, siguran sam, pozvao i njih. Gospodin Bernardić je bjegunac, on je pobjegao od sučeljavanja, on se bavi sastavljanjem kobasičaste lijeve koalicije. Očito ni SDP ni on sam nemaju snage izaći na sučeljavanje”, ustvrdio je Plenković u Vukovaru.


Tako je odgovorio na tvrdnje iz SDP-a da je pozvao Bernardića na sučeljavanje u ime HRT-a i to prije početka službene izborne kampanje.
Bernardiću je poručio i da pita svog prethodnika kada je bilo sučeljavanje na HRT-u uoči izbora za Hrvatski sabor 2016. te dodao da je ono bilo, kao i što se sada planiralo, pred sam početak službene kampanje.


Predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije za sada je potvrdio sudjelovanje u sučeljavanju 29. lipnja na RTL-u i 3. srpnja na Novoj TV, a prema navodima iz stranke, s HRT-om pregovaraju da sučeljavanje bude za vrijeme trajanja službene kampanje.


Plenković je komentirao i to što će Miroslav Škoro biti nositelj liste Domovinskog pokreta u II., a ne u I. izbornoj jedinici.


“To pretpostavljam da bira po nekim anketama gdje bi mu bilo zgodnije izaći. Koliko znam, on živi u I. izbornoj jedinici kao i ja, pa ćete vi sve ostalo zaključiti”, odgovorio je Plenković na pitanje novinara.


Plenković: Priča s vjetroelektranom treba se rasvijetliti do kraja


Upitan je li Vlada pogodovala investitorima u Vjetroelektranu Krš-Pađene tako što je 2018. promijenila uredbu kojom se ukida 1,5 posto naknade na ukupne prihode od proizvodnje energije, Plenković je odgovorio da ne smatra da se tu radi o takvoj namjeri.


“Koliko znam, riječ je o nekoliko uredbi vezanih za novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Dao sam nalog nadležnim ministrima, Banožiću i Ćoriću, da vide točno o čemu se tu radi”, kazao je.


Misli da tu nije bio nikakve namjere pogodovanja, već da se radilo o širem pravnom okviru, no poručio je i kako želi da se cijela priča s Krš-Pađene “rasvijetli od početka do kraja”.


“To hrvatska javnost mora znati, želio bih da se rasvijetli sve, ulogu svih u tom procesu”, poručio je.


Plenković je oštro osudio fotografiju zagrebačkih navijača koju je jutros objavilo Srpsko nacionalo vijeće, na kojoj poziraju s uvredljivim i rasističkim natpisom.


“Nisam vidio, ali bilo što takvoga najoštrije osuđujem, mislim da tome nema mjesta u javnom prostoru. To je neprihvatljivo i za svaku osudu, tko god je to napravio”, poručio je.


Nije želio komentirati to što u Vukovaru nije predviđen susret s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.