Prijepor u vrhu države

Andrej Plenković o Milanovićevom prijedlogu: ‘Idemo u nekakav polusukob. Nema potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru…’

P. N.

Andrej Plenković / foto: Sergej Drechsler

Andrej Plenković / foto: Sergej Drechsler

"Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, no Ustavni sud odlučuje o tome što je ustavno".Premijer Andrej Plenković, nakon sjednice Predsjedništva u središnjici stranke, obratio se javnosti i komentirao prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da predsjednice Vrhovnog suda bude Zlata Đurđević.


– Izbor predsjednika Vrhovnog suda ne vidim kao temu oko koje bi trebao postojati prijepor. Nema trgovine ili inzistiranja na nekoj osobi. Čini mi se da je usvojen sustav 2017. godine koristan i bolji nego je bilo dotada. I zbog javnog poziva, ali i zbog toga da onaj tko želi biti predložen treba predstaviti program. Želja je da se omogući širem krugu ljudi da iskažu interes za obnašanje te funkcije, rekao je Plenković, dodajući da “predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, no Ustavni sud odlučuje o tome što je ustavno”.


Nema potrebe, rekao je premijer, za sukobom na ovu temu.
– Idemo u nekakav polusukob. Nema potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru. Svi koji su željeli biti predloženi, mogli su se javiti na poziv. To je mogla i gospođa Đurđević, ne znam zašto nije, rekao je Plenković.