Veliki problem

Alarmantni podaci: Čak 1.263 djeteta čekaju na obitelj dulje od tri godine

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija / Foto Juliane Liebermann on Unsplash

Ilustracija / Foto Juliane Liebermann on Unsplash

U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno su 954 osobe, a s druge je strane 209 djece s pretpostavkama za posvojenjeZAGREB – Više od 3.500 djece u Hrvatskoj smješteno je u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i u udomiteljskim obiteljima, a među njima su 1.263 djeteta koja su izvan obitelji dulje od tri godine.


Iz Udruge za potporu posvajanju Adopta pozivaju da se hitno utvrdi mogu li roditelji te djece zadržati roditeljska prava.


– Svaki novi dan boravka djeteta u domu za to je dijete dan previše. U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno su 954 osobe, a s druge je strane 209 djece s pretpostavkama za posvojenje. Među tom je djecom čak 85 posto starijih od pet godina. To je zvono za uzbunu jer djeca koja najranjivije razdoblje života provode izvan obitelji i rastu u nepoticajnim socijalnim uvjetima, imaju trajne posljedice, koje višestruko povećavaju rizike od razvojnih teškoća i mnogobrojnih bolesti, upozorila je Andreja Turčin, predsjednica Adopte, na  konferenciji u povodu završetka projekta Centar posvojenja.


Kompetencije roditelja
Iznijela je i podatke po kojima samo sedam posto djece u domovima nemaju veće teškoće, 20 posto ima intelektualne teškoće, više od 30 posto probleme s govorom, 40 posto probleme u ponašanju. Više od 60 posto takve djece ima problema u učenju, a njih više od 50 posto problema s ADHD-om.


U proteklih 14 godina u Hrvatskoj je ostvareno ukupno 1.238 posvojenja. Prošle je godine posvojeno 190 djece što je povećanje od 25 posto u odnosu na godinu ranije. Sve to u Adopti ne smatraju dovoljnim.


– Mnogo bi više djece moglo biti posvojeno kada bi bio riješen status djece koja su smještena u ustanove i udomiteljske obitelji, a čiji roditelji ne rade na unapređenju svojih roditeljskih kompetencija. Statistika nam otkriva da u prosjeku od prestanka zajedničkog života roditelja s djecom do postupka vještačenja njihovih roditeljskih kompetencija prođu čak tri godine, upozorava Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte. Do vještačenja bi, smatra, trebalo doći unutar šest mjeseci. Zakonska podloga je, kaže, dobra, no procesi se trebaju ubrzati. Biološki roditelji u mnogo bi slučajeva mogli i kazneno odgovarati jer su zanemarivanje i zlostavljanje djece kaznena djela, istaknula je.


Slabe točke


Zbog niza problema u sustavu posvajanja djece, Udruga Adopta u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provest će istraživanje »Položaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi« s ciljem otkrivanja slabih točaka u procesima posvojenja i udomljavanja djece smještene u domove za nezbrinutu djecu. U Hrvatskoj takvo istraživanje još nikad nije provedeno, a o slabostima sustava postoje samo subjektivne procjene. Istraživanje će obuhvatiti djecu koja su dulje od tri godine na smještaju u sustavu socijalne skrbi, a uključit će stručnjake zavoda za socijalni rad, obiteljske suce, djelatnike domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebne skrbnike djece u sudskim postupcima, udomitelje, posvojitelje i djecu koja su u skrbi dulje od tri godine. U udruzi Adopta očekuju da će rezultati istraživanja biti poznati ujesen.


Nagrada za životno djelo udomiteljici Ani Mikulek

Udomiteljica Ana Mikulek iz Varaždinske županije za svojih je 28 godina udomiteljstva primila nagradu za životno djelo, a još je četvero udomitelja – Marija Igrec iz Varaždina, Marija Franić iz Splita, Mario Prka iz Koprivnice i Natalija Rajtar iz Vrbovca, nagrađeno godišnjom nagradom za izuzetne uspjehe u udomiteljstvu. Nagrade im je uručio ministar Marin Piletić, u povodu prvog obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva, ističući kako je od 2022. povećan broj dozvola za udomiteljstvo, a prvi put je uveden i udomiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci za dijete do sedme godine života.


Među nominiranima bili su i Mladen Kožić i Ivo Šegota, istospolni par udomitelja koje je za nagradu nominirao Dječji dom Zagreb. Ministar Piletić je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio kako je i njihova nominacija potvrda kvalitetnog udomiteljstva.


– Od 2.500 udomiteljskih obitelji, samo je 15 nominiranih ove godine. Ne mislite li da je upravo to poruka stručne zajednice na terenu, da su nominirali one za koje smatraju da ih treba posebno istaknuti, ustvrdio je Piletić.