Gospodarske malverzacije

AKCIJA FLAJŠ Korona je spriječila ranija uhićenja, tajno snimljeni razgovori otkrili kako se “uplela” Ana Karamarko

Hina, Portal Novi list, Vanja Vesić

Akcija Flajš: Ana Karamarko na izlazu iz tvrtke u pratnji istražitelja / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Akcija Flajš: Ana Karamarko na izlazu iz tvrtke u pratnji istražitelja / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver KolobarićAna Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, puštena je u srijedu navečer da se brani sa slobode jer Uskok nije zatražio da joj se odredi istražni zatvor, nakon što je istog dana, zbog sumnje u gospodarske malverzacije, uhićena u sklopu akcije Flajš.


Supruga nekadašnjeg predsjednika HDZ-a dovedena je u srijedu oko 18 sati u prostorije tužiteljstva gdje ju je ispitao Uskok.


Nakon ispitivanja pušetna je da se brani sa slobode jer Uskok za nju nije zatražio da joj se odredi istražni zatvor, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.
Branitelj Ane Karamarko, odvjetnik Ivo Farčić, kazao je da je njegova branjenica iznijela kratku obranu i zanijekala počinjenje djela za koje se sumnjiči. ”Ona se sumnjiči za ispostavu fakture od oko 400.000 kuna za isporučenu uslugu, no ne sumjniči ju se da je taj novac zadržala za sebe”, kazao je Farčić.


Odluka o istražnom zatvoru za ostalih 30 uhićenih znat će se nakon što ih ispitaju Uskokovi istražitelji. Od ukupno 38 osoba koje su se, uz devet tvrtki našle pod istragom, jedan osumnjičenik se od ranije nalazi u zatvoru, dok ih je šest trenutno nedostupno redarstvenim vlastima, priopćila je ranije policija.


Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić.


Policija i Uskok sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, “kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava” u zločinačko udruženje povezali “veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima”.


Skupina je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje 20 milijuna kuna te Državni proračun oštetila za oko 11,5 milijuna kuna.


Snimljeni razgovori


Jutranji list piše da su policija i USKOK  u sklopu akcije skoro godinu dana koristili tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno su, uz nalog istražnoga suca, snimali telefonske razgovore osumnjičenika.


“Tako je, između ostaloga, snimljen telefonski razgovor u kojemu su Tomislav Pavković i još jedan osumnjičenik u prosincu prošle godine razgovarali o poslu koji su trebali odraditi za Drimiju, a koji je USKOK ocijenio fiktivnim. Naime, radi se o kupovini poslovnoga softvera CRM (Customer relationship manager).


Problem je taj što je ugovor za nabavu softvera sklopljen s fikus-tvrtkom, a ugovor je ispred Drimije potpisala Ana Karamarko, a upravo je taj njezin potpis na evidentno fiktivni posao ono što je uvaljuje u čitavu priču, premda po svemu sudeći USKOK nije uspio snimiti njezine telefonske razgovore.


Međutim, u spomenutom razgovoru vezanome uz ugovor za Drimiju, čuje se Pavković kako pita svojeg poznanika ima li bilo kakvu šprancu ugovora o isporuci softvera i poslovno-tehničkoj suradnji, na što mu poznanik odgovara da nema i da treba vidjeti je li ima nešto na internetu. Dva dana kasnije Pavković naziva suradnika i pita ga ima li bilo kakvu aplikaciju da ga stave na CD vezano uz ono što je radio njihovoj prijateljici. “Neki programčić, neki stari, bilo što bez veze da ga stavimo na CD. Da program ništa ne treba raditi samo da ima nešto. Treba joj nešto da i ona ima uz sebe, nitko to neće gledati, samo da ima neki elaboratić od pet strana”, kaže Pavković u razgovoru”, prema pisanju Jutarnjeg lista.


Inače, iako su se brzo pojavile priče da je ovo dio predizborne kampanje, navodno je cijela akcija trebala biti odigrana u ožujku, ali se zbog koronavirusa nije mogla provesti. U akciji je, kao što smo već navodili, sudjelovalo oko 150 policajaca.