Politička tema broj 1

Afera Mreža mogla bi obilježiti izbore, kad god oni bili. HDZ usamljen u napadima na Most, oporba prilično unisona

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Penava je značajno ublažio tonove koje je dan ranije prema Mostu odaslao njegov zamjenik Mario RadićKada god da budu održani parlamentarni izbori, afera pokrenuta transkriptima razgovora novinara Marina Vlahovića i sada već bivšeg savjetnika ministra gospodarstva Jurice Lovrinčevića u tjedniku Nacional, do tada neće izblijediti.


Upućuje na to intenzitet političke retorike čelnika HDZ-a i oporbe koji prati ovu aferu. Iz HDZ-a tako već na račun Mosta stižu sasvim otvorene optužbe da je instrument mađarskih interesa u Hrvatskoj, a one ne mogu samo tako nestati iz javnog prostora.


Drugo obilježje trenutačnih zbivanja na političkoj sceni je smanjivanje jaza između pojedinih oporbenih stranaka. Dok je prethodna dva dana buktio pravi politički rat na relaciji Domovinski pokret – Most, jučer je došlo do osjetnog smirivanja. Također je i Možemo! suzdržaniji prema Mostu nego u srijedu. Sve stranke opozicije sada kao neusporedivo najveći problem označavaju Vladu Andreja Plenkovića, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava višekratno je jučer ocijenio da je sve ostalo daleko manje bitno.


Rušenje Vlade
Tako je HDZ ostao usamljen u inzistiranju da je u korijenu afere zapravo Most, pripravan služiti i stranim interesima kako bi naštetio aktualnoj hrvatskoj Vladi. Riječ je o jednom odvojku ove afere, koji gura dnevnik Večernji list objavom privatnih WhatsApp poruka Vlahovića i Lovrinčevića te Vlahovića i Nikole Grmoje iz Mosta. Njima se sugerira povezanost Mosta s nekim u Mađarskoj, u kontekstu energetskog sektora, a HDZ nastoji politički poentirati na tim porukama. Uz Damira Habijana, u ključnog HDZ-ovca u Saboru promovirao Nikola Mažar. On je jučer u ime stranke imao konferenciju za novinare najavljenu pod nazivom »Most! – žetončići stranih interesa«.


– Sve je više informacija da je proteklih mjeseci vođena medijsko-koruptivna operacija rušenja Vlade Andreja Plenkovića. Sada je jasno da su akteri, osim Jurčevića, i Grmoja i mostovci. Grmoja je bio aktivan član cijele te prepiske, s indicijama vezanim za koruptivne radnje, ali i obmanjivanje javnosti. Kako ove poruke sve više izlaze, Most se skroz razotkriva. Nažalost, mostovci su zbog mržnje prema HDZ-u i premijeru Plenkoviću spremni neprovjerenim informacijama ići i u borbu protiv nacionalnih interesa. U porukama se spominje Mađarska, a Grmoja je napisao da će obaviti razgovore s Mađarom. Jedna politička opcija nedvosmisleno se stavila u funkciju interesa strane države, a kontra Hrvatske. Gdje će sve završiti, ne znamo. Most ne preže ni od čega, izjavio je Mažar.


Grmoja se ne buni


Potpredsjednik Mosta nimalo se ne buni zbog publiciranja poruka što ih je svojedobno razmjenjivao s Vlahovićem. Vjerojatno je zaključio da bi u tom slučaju njegova pozicija bila politički teža jer bi ispalo da je bijesan što je u javnost dospjelo nešto što ga ozbiljno kompromitira. Grmoja je odabrao taktiku čuđenja da itko uopće može pomisliti da u tim porukama ima bilo što sporno.


– Pojedini mediji žele prikazati kao da je onaj tko je protiv tajkuna Vujnovca i protiv Hrvatske. Do kraja svog djelovanja u politici bit ću protiv tajkuna Vujnovca i te njegove obavještajne i paraobavještajne hobotnice koja je okupirala institucije. Na taj se način borim za slobodnu Hrvatsku i spreman sam platiti cijenu. Ovo su spinovi, u porukama se govori da je PPD u Mađarskoj platio kaznu, što je istina, ja sam dobio tu informaciju, provjerio sam je i pokazalo se točnom. Nema opasnije ekipe u javnom životu od one koja stoji iza svake politike i dijela medija, a to je PPD i tajkun Vujnovac. Pazite sad, PPD se bori za hrvatske, a Grmoja za mađarske interese, neće ići, poručio je jučer saborski zastupnik Mosta. Ustvrdio je da su prema Mostu, od oporbe, ovih dana jako korektni SDP, Hrvatski suverenisti i Karolina Vidović Krišto, a da »Domovinski pokret ima isti narativ kao HDZ«.


Međutim, Penava je jučer značajno ublažio tonove koje je dan ranije prema Mostu odaslao njegov zamjenik Mario Radić.


– Javni novac koristi se kako bi se u javnosti peglali lik i djelo Andreja Plenkovića. Ovim slučajem Plenković nas je doveo do nečega što nadilazi slučaj Fimi media, a to je da nisu konsternirani ni mediji ni hrvatska javnost. Da je Plenković iskren i pošten čovjek, podnio bi ostavku. Svjedočimo perfidnom pokušaju da se skrene s teme i nametne priču da su se dilale informacije, a ne da se govori tko je krao javni novac i za koje namjene. Nije taj pokušaj skretanja priče dijelom na kolege iz oporbe bez temelja. Bilo je tu narušenog političkog i moralnog integriteta nekih oporbenih stranaka, ali je to marginalno u odnosu na ovaj lopovluk, potkradanje i propast hrvatske države, naglasio je predsjednik Domovinskog pokreta. Još je nekoliko puta ponovio da je drugorazredno sve što se eventualno tiče Mosta jer »Plenković je izgubio kompas i moramo se riješiti ove vlasti«.


Novi ministar gospodarstva već idući tjedan u Saboru


Po svemu sudeći, u Saboru će već idući tjedan potvrđen biti novi ministar gospodarstva. HDZ-ov zastupnik Mažar jučer je rekao da pretpostavlja da će izvanredna sjednica, na kojoj bi zastupnici glasovali o nasljedniku Davora Filipovića, trebala biti održana prije Božića, a to automatski znači sljedeći tjedan.


Na tragu je to izjave potpredsjednika Vlade Branka Bačića u srijedu da će se s izvanrednom sjednicom Sabora požuriti prije božićnih i novogodišnjih blagdana. Prethodno su iz HDZ-a stizale sasvim suprotne informacije o terminu imenovanja ministra gospodarstva. Politički tajnik stranke Ante Sanader u srijedu prijepodne je rekao da će to biti nakon Nove godine, a premijer Andrej Plenković je govorio da će se s tim pričekati do redovnog zasjedanja Sabora, koje započinje sredinom siječnja.