HRejting

Hrvatska demokratska zajednica ima uvjerljivo najjači rejting. Samo četiri stranke prelaze izborni prag

P. N.

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

Domovinski pokret ostao je ispod praga; promjena predsjednika nije im dala vjetar u leđa, kako su to očekivali. S Ivanom Penavom na čelu, Domovinski pokret podržava 4,1 posto anketiranih birača.U Dnevniku HTV-a objavljen je HRejting popularnosti političkih stranaka, koji pokazuje da je Hrvatska demokratska zajednica s podrškom od 27,3 posto ispitanih još uvijek uvjerljivo najveća politička snaga u Hrvatskoj. Obzirom da je anketa provedena nakon objave presude u slučaju FIMI media, ispostavlja se da birači nisu previše zamjerili HDZ-u jer je jedna od njegovih vladajućih garnitura krala javni novac.


Na drugom mjestu nalazi se Možemo, sa podrškom od 16,1 posto, a treći na ljestvici je SDP sa 15,9 posto podrške anketiranih birača. Prije mjesec dana SDP i Možemo! bile su u jednako tijesnoj utrci, s tim što je SDP bio ispred platforme Možemo!, na drugom mjestu po podršci anketiranih birača.


Četvrta stranka po snazi je MOST, s podrškom od 6,8 posto anketiranih. MOST je ujedno i poosljednja politička opcija koja prema HRejtingu prelazi izborni prag.
Domovinski pokret ostao je ispod praga; promjena predsjednika nije im dala vjetar u leđa, kako su to očekivali. S Ivanom Penavom na čelu, Domovinski pokret podržava 4,1 posto anketiranih birača.


Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u Saboru, a niti jedna od njih u anketi ne prelazi 1,5 posto biračke potpore. To su Fokus (1,5 posto), HSS (1,5 posto), Centar (1,3 posto), Hrvatski suverenisti (1,3 posto) i Živi zid (1,2 posto). Zatim su IDS (1 posto), HSU (0,8 posto), HNS (0,8 posto), Reformisti (0,8 posto), stranka Milana Bandića (0,5 posto) i zadnji HSLS (0,5 posto).