Kolone i čekanja

Zastoj teretnog prometa na granici: Zabrinuti i Slovenci i prijevoznici. ‘Stanje je katastrofa’

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersLJUBLJANA Slovenski prometni servisi u četvrtak upozoravaju na velike kolone i duga čekanja za teretna vozila na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku zbog kontrola uvedenih zbog koronavirusa.


Kako navodi portal promet.si, po preporuci slovenske vlade vozačima se savjetuje da odgode putovanja u Italiju i Hrvatsku koja nisu neophodna, što se odnosi na stanje s koronavirusom u Italiji i kontrole na granici koje je, zbog suzbijanja širenja koronavirusa, ovih dana na graničnim prijelazima uvela Hrvatska.


Teretna vozila danas na izlazak iz Slovenije na graničnom prijelazu Obrežje/Bregana čekaju deset sati, na prijelazu Gruškovje/Macelj jedan do dva sata, a na graničnom prijelazu Metlika/Jurovski Brod oko dva sata, navodi portal.
Slovenski mediji prenose izjave pojedinih vozača teretnih vozila i njihovih tvrtki da je stanje na pojedinim proijelazima s Hrvatskom zbog toga kritično i da bi moglo doći do prekida ustaljenih nabavnih i prodajnih kanala te gospodarske štete.


“Stanje je katastrofalno. Situacije se mijenja iz sata u sat, a balkanski koridor zatvara se za sve koji su bili u regijama pogođenima zarazom koronavirusa. Osim toga o svemu nemamo dovoljno informacija”, kazao je jutros za Slovensku tiskovnu agenciju STA Peter Pišek, vođa sekcije za promet i logistiku pri obrtničko-poduzetničkoj komori Slovenije. 


Na gužve na granici s Hrvatskom i velike kolone teretnih vozila upozorio je jutros, predstavljajući program buduće vlade, i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a kao kritične sektore kojima treba pomoć zbog krize oko koronavirusa istaknuo je, uz izvoznike, turistička poduzeća i poduzeća vezana za prijevoznički i logistički sektor, te im obećao državnu pomoć.


HOK zabrinut zbog mjere samoizolacije za vozače


Iz Hrvatske obrtničke komore u četvrtak su izrazili zabrinutost zbog mjere samoizolacije od 14 dana izrečene vozačima zaposlenim kod prijevoznika koji obavljaju opskrbu robom iz Italije, a koji su jučer ušli u Hrvatsku.


“Stavljanje svih vozača u 14-dnevnu samoizolaciju ubrzo će dovesti do zatvaranja prijevozničkih obrta, gubitka radnih mjesta, ali što je najvažnije do prekida opskrbe značajnog broja osnovnih namirnica koje dolaze iz Italije”, ističu iz HOK-a iz kojeg pozdravljaju napore Kriznog stožera u nastojanju da se zaštiti život i zdravlje građana.


Napominju kako su svjesni činjenice da se u sadašnjem trenutku Krizni stožer našao pred teškom odlukom u kojoj mora brinuti o sigurnosti i zdravlju svojih građana, pa i donošenjem mjere poput ove.


HOK predlaže se vozačima, kojima je već izrečena mjera samoizolacije i nemaju simptome bolesti, a žele nastaviti dalje voziti, to i omogući, uz obvezatno pridržavanje sigurnosnih mjera, nošenja zaštitne maske, održavanja sigurne udaljenosti uz obvezno javljanje telefonom dežurnom epidemiologu u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, kao što je to bilo navedeno u uputi koja je bila na snazi od 3. ožujka.


HGK: Tri četvrtine tvrtki osjeća posljedice koronavirusa


Tri četvrtine domaćih tvrtki, odnosno njih 74 posto, osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, a više od polovine je izjavilo da su zbog posljedica koronavirusa dosad zabilježile gubitke do pola milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) temeljem najnovijih podataka iz njihove ankete.


Prema najnovijoj anketi, tri četvrtine domaćih tvrtki, ili njih 74 posto, osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je rast od osam posto u odnosu na prethodnu anketu provedenu prije deset dana.


Nešto više stradavaju izvoznici (65 posto) od uvoznika (61 posto), a najugroženijim djelatnostima, turizmu i logistici, pridružio se sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, navode iz Komore.


Više od polovine anketiranih tvrtki, njih 53 posto, izjavilo je kako su zbog posljedica koronavirusa dosad zabilježile gubitke do pola milijuna kuna.


No, ako isti režim potraje idućih mjesec dana, znatno će rasti udio tvrtki koje očekuju znatno više troškove, ističu iz HGK.


Najveći problem tvrtkama trenutno je realizacija dogovorenih poslova, dok će, ako se situacija ne promijeni, većinu problema uzrokovati ugovaranje novih poslova.


“Anketa pokazuje da bi gotovo 10 posto mikro i malih tvrtki, a tu je riječ ponajprije o obiteljskim tvrtkama, ako se nastave problemi s koronavirusom, moralo staviti ključ u bravu. To je jasna poruka da moramo što prije donijeti mjere za pomoć gospodarstvu. Najvažnije je sačuvati likvidnost tvrtki i radna mjesta, a s tim u vezi već smo i predložili konkretne mjere Vladi“, ističe predsjednik HGK Luka Burilović u komentaru najnovije ankete.


Po podacima Komore, djelatnosti u kojima više od 90 posto tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje su – putničke agencije, prijevoz i skladištenje, pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.


One u kojima više od dvije trećine tvrtki osjeća posljedice su – umjetnost, zabava i rekreacija, trgovina na veliko i malo te prerađivačka industrija.


Više od 50 posto poduzetnika iz turizma (putničke agencije i tvrtke koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i usluživanjem hrane) prijavilo je pad bukinga između 10 i 30 posto, a 20 posto ih ima pad od 40 do 60 posto, navode iz HGK.


Padom uvoza, kako ističu, također su najjače pogođene putničke agencije, a slijede djelatnosti prijevoza i skladištenja, pružanja smještaja i pripreme i posluživanje hrane te trgovine na malo.


S druge strane, pad izvoza najviše pogađa poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo pa putničke agencije, hotele i restorane te prijevoz i skladištenje.


Burilović ističe kako ovo treba gledati i kao priliku da otežani uvoz supstituiramo domaćom proizvodnjom.


“Zato apeliram na sve građane da daju povjerenje lokalnim proizvođačima i kupuju hrvatsko. Naši proizvodi su provjereni, kvalitetni i zadovoljavaju najviše sigurnosne i zdravstvene standarde”, poručio je Burilović.


Anketa je pokazala da najveći utjecaj koronavirusa na poslovanje osjećaju Istra i Primorje, što je i očekivano jer tamošnji poduzetnici najviše posluju s tri talijanske pokrajine poharane zarazom.


Zasad samo pet posto anketiranih tvrtki ima radnike koji su u samoizolaciji, a gotovo 60 posto njih radi od kuće.


Među tvrtkama koje zasad nemaju radnike u samoizolaciji, više bi od polovine odobrilo radnicima mogućnost rada od kuće u slučaju da do toga dođe. Zanimljivo je da su male tvrtke fleksibilnije po tom pitanju, iako čak 15 posto velikih kompanija ima radnike koji su u samoizolaciji, navode iz Komore.


Na anketu HGK je u samo jednom danu odgovorilo više od 1.300 domaćih tvrtki, a iz Komore najavljuju da će i dalje nastaviti s analizom stanja kako bi teškoće s kojima se njene članice susreću što bolje prenijela nadležnim tijelima.