Guverner HNB-a

Vujčić najavio pad cijena nekretnina u Hrvatskoj: Pogledajte što se događa s transakcijama

Portal Novi list

Boris Vujčić / Foto Reuters/Antonio Bronic

Boris Vujčić / Foto Reuters/Antonio Bronic

Ono što se obično na tržištu nekretnina događa nakon pada broja transakcija je pad cijena, rekao je guverner HNB-a Boris VujčićGuverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u ekskluzivnom je razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Biočinom komentirao može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku.


“Novac u hrvatskim bankama je vrlo siguran. Banke su dobro kapitalizirane i imaju vrlo visoku likvidnost, što se vidi iz svih pokazatelja.


Kapitaliziranost hrvatskih banaka je 24,6 posto, a prosjek Europske unije je 18,9 posto. Koeficijent likvidnosti je 242 posto u odnosu na prosjek EU-a od 162 posto “, rekao je guverner.


Credit Suisse? Evo zašto nije iznenađenje
Biočina je zatim istaknuo da je i švicarska banka Credit Suisse bila dobro kapitalizirana, ali ju je na kraju ipak kupila najveća tamošnja banka UBS.


“Ona je bila solidno kapitalizirana, ali ne kao hrvatske banke. Drugo, to je banka koja je već neko vrijeme imala problema s poslovnim modelom i rezultatima. Godinama imaju probleme tako da ono što se dogodilo nije bilo neko veliko iznenađenje”, rekao je Vujčić.


Osim toga, dodao je da su depoziti hrvatskih štediša osigurani do 100.000 eura.


Tko god ima depozite do tih iznosa se ne mora brinuti. Čak i u najgorem slučaju, kojeg ne predviđamo i koji u ovom trenutku nije realna opcija, njihovi depoziti su sigurni.


Otprilike 55-60 posto svih depozita u hrvatskim bankama je osigurano”, rekao je.


Cijene kredita u Hrvatskoj


Reporter Nove TV ga je također pitao i o cijenama kredita u Hrvatskoj.


“Cijene kredita rastu, ali blaže nego u eurozoni zato što smo imali specifične stvari poput opuštanja mjera monetarne politike. Ono što vidimo je da su krediti poduzećima rasli s dva na tri posto, a stanovništvu za pola posto”, odgovorio je.


Inflacija? Vrhunac je već prošao


Također je rekao da je vrhunac inflacije prošao i da će ona padati, ali da se to neće dogoditi brzo.


“Mi očekujemo da će u 2023. prosječna stopa biti sedam posto, što je niže od dvoznamenkaste inflacije koju smo imali 2022. godine.


Definitivno smo u smjeru pada i to će se nastaviti prema kraju godine”, ustvrdio je Vujčić.


Kakav savjet bi danas dao Hrvatima?


Reporter Dnevnika Nove TV zatim ga je podsjetio na njegov komentar da građani, ako su im cijene previsoke, odu ondje gdje su one niže te ga je potom pitao kakav bi savjet danas dao građanima.


“Hrvatska narodna banka je pregledala podatke najvećih maloprodajnih lanaca, od prodaje hrane, odjeće, namještaja, kućnih potrepština itd.


Vidjeli smo da su zbog eura rasle samo cijene usluga, a ne i proizvoda. To je poslije s podacima o inflaciji potvrdio i Zavod za statistiku”, odgovorio je.


“Jedino je cijena kave stvarno porasla”


“Jedina cijena koja je stvarno porasla, a to je iskustvo i drugih zemalja, je cijena kave. Porasla je 1. siječnja, očito se zaokruživala na više.


Međutim, kada smo gledali periode od 10 dana, polako se to povećanje počelo smanjivati. To znači da su ljudi radili upravo ono o čemu sam pričao i tržište je odradilo svoje”, dodao je.


Kretanje tržišta nekretnina?


Na kraju ga je razgovora Marko Biočina pitao i o tržištu nekretnina.


“Vidim da su cijene 2022. godine značajno rasle, ali vidimo i da se promet na tržištu smanjuje. Prošle godine smo imali manji broj transakcija nego 2021. i opet vidimo da se prema četvrtom kvartalu broj transakcija smanjuje.


Ono što se obično na tržištu nekretnina događa nakon pada broja transakcija je pad cijena”, rekao je.