Benzin skuplji, dizel jeftiniji

Vozite li na benzin, bolje vam je da se “natankate” već danas. Dizel će, pak, u ponoć pojeftiniti

Portal Novilist.hr, Hina

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, od početka ove godine cijena nafte skočila je još oko 45 postoVozače koji se voze na benzin od ponoći čeka novo poskupljenje – litra Eurosupera 95 poskupjet će za još 14 lipa. Pojeftinit će, pak, dizel i plavi dizel i to za četrdesetak lipa po litri, doznaje Dnevnik Nove TV.


To je ušteda od 20 kuna, odnosno gubitak od sedam kuna za prosječni puni spremnik od 50 litara goriva.


Cijena barela


Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna blago pala jer se trgovci plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, dok podršku cijenama pruža mogući embargo Europske unije na uvoz ruske nafte.
Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 0,75 posto, na 111,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 110,49 dolara.


Sve do petaka cijene su bile u značajnijem minusu na tjednoj razini, no tog su dana skočile oko 4 posto, potaknute pregovorima u EU o embargu na rusku naftu i krizom na europskom tržištu plina koju su izazvali odgovor Moskve na zapadne sankcije i ukrajinska blokada rute za dopremu ruskog plina.


Moskva je, naime, na sankcije koje su joj već uvele zapadne zemlje odgovorila zabranom poslovanja s europskim podružnicama plinskog diva Gazproma, a krizu na europskom tržištu plina zaoštrila je i ukrajinska blokada važne tranzitne rute za dopremu ruskog plina.


Prelijevanje


“Cijene prirodnog plina u Europi rastu i to će se nužno preliti i na naftu. Visoku razinu cijena nafte vjerojatno će poduprijeti i eskalacija na fronti sankcija Rusiji”, napisao je Jeffrey Halley iz OANDA-e u osvrtu na situaciju na tržištima.


Značajniji rast cijena zakočila je, pak, zabrinutost zbog slabljenja globalne potražnje.


Kina, naime, ne odustaje od strogih mjera suzbijanja covida-19.


Analitičari Nomure procjenjuju da trenutno oko 40 kineskih gradova primjenjuje djelomično ili puno ‘zatvaranje’ ili neke druge mjere stroge kontrole, a pod utjecajem tih mjera je otprilike 290 milijuna ljudi.


A to će usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.


Kako se, pak, u SAD-u inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina, američka središnja banka nastavit će zaoštravati monetarnu politiku, pa će se oporavak gospodarstva usporiti.


Kako se očekuje usporavanje i ostalih najvećih gospodarstava svijeta, trgovci se plaše slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’ idućih mjeseci.


Međunarodna agencije za energiju (IEA) procjenjuje da bi usporavanje potražnje i veća proizvodnja na Bliskom istoku i u SAD-u trebali otkloniti “akutni deficit u opskrbi zbog pogoršanih poremećaja u opskrbi iz Rusije”.


Uz to, vrijednost dolara prema košarici najvažnijih svjetskih valuta dosegnula je najviše razine u 20 godina. A to čini naftu skupljom za zemlje s drugim valutama, pa izaziva slabljenje potražnje.


Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte skočile oko 45 posto.


 


.